Ре енерджи инженеринг започва да прави системи за геотермална енергия

...
Ре енерджи инженеринг започва да прави системи за геотермална енергия
Коментари Харесай

Отопление и охлаждане от земята предлага българската "Ре Енерджи Инженеринг"

" Ре енерджи инженеринг " стартира да прави системи за геотермална сила още когато технологията е непозната в България Постепенно активността се разраства, като екипът доближава 30 души, а оборотът - 2.5 млн. лева Компанията към този момент има център за сглобяване в София, възнамерява още един в Стара Загора и разширение на бизнеса
Отопление през зимата и изстудяване през лятото съвсем без пари с сила непосредствено под вашите крайници. Макар да звучи учудващо, точно това предлага софийската " Ре енерджи инженеринг ", която построява геотермални съоръжения. Компанията е основана през 2009 година от трима инженери - Георги Петров, Любен Александров и Еким Бойчинов, а сега за нея работят над 30 души, в това число в обвързваните компании. За 2021 година оборотът доближава 2.5 млн. лева, а облагата е 200 хиляди лева
Бизнес в куфар
" Ре енерджи инженеринг " стартира като концепция на Петров, Александров и Бойчинов, които по това време разполагат единствено със своите знания, опит и едно куфарче с съоръжение. Развитието от там шефът на компанията Петров дефинира като постепенно и мъчно поради неналичието на известност на технологията по това време в България.

" Тогава с инж. Александров и инж. Бойчинов, без които компанията нямаше да съществува, осъзнахме потребността от активността. Бяхме цялостни запалянковци, което намирам за извънредно сантиментално от днешния ми взор. Заедно реализирахме тази концепция и създадохме работещо към днешна дата дружество в проектирането и построяването на геотермални системи ", разяснява Петров.
Реклама
Те съумяват да завоюват два плана, като употребяват облагата, с цел да купят ново и съвременно съоръжение от Германия, посредством което да се потвърди успеваемостта на услугата и продукта. Това съгласно Петров бележи и действителното начало на компанията, защото те към този момент не би трябвало да се борят със скептицизма към технологията, а единствено с цените на пазара.

Успехите към този момент са на разположение, защото финансовите индикатори на " Ре енерджи инженеринг " следват постоянен и резистентен тренд на напредък, а през тази година компанията бе определена за реализатор на новия план на умната фабрика " Шнайдер електрик " за построяването на тяхната геотермална отоплителна апаратура - първата такава индустриална апаратура в подобен размер в страната.

" За системата за " Шнайдер електрик " сме планували 80 броя сондажи на дълбочина до 100 метра, което считаме да осъществим в границите на 60 работни дни. Времето за осъществяване една такава система варира според от размерите на индустриалните мощности на съответната компания ", разяснява Петров.

Самата система съставлява апаратура от сондажни помпи, централа, която контролира процесите и топлопреносната система. По заровените в дълбочина от към стотина метра тръби се пуска воден разтвор (със соли или химикали). Тази течност се загрява от земята през зимата и се придвижва до централата, която извлича топлината и я усилва посредством топлинна помпа с цел да затопли постройката. През лятото процесът е противоположен - топлината се изземва от постройката посредством топлинната помпа като се загрява течността, а по-късно се отдава подземен.
Реклама
За образец на успеваемостта в офиса на компанията има конфигурирана такава система, която поддържа непрекъсната целогодишна температура 19 градуса.
Енергия от земята
Според шефа на " Ре енерджи инженеринг " има няколко типа геотермална сила, само че сега на пазара се търсят единствено два от тях - дълбочинна и повърхностна. Освен цената, разликите сред двете са дълбочината на продупчване в земята и силата, която се доближава. Дълбочинната геотермална сила е обвързана по-скоро с огромни съоръжения от вида на геотермални централи, като там се дълбае до 2-5 хиляди метра надолу и се доближава до топлота от към 100 градуса. Повърхностната геотермална сила пък е тази, която е фокусът на " Ре енерджи инженеринг ". Тя се употребява за отопление на заводи, жилища и други единични здания. При нея се дълбае приблизително до 100 - 150 метра, а температурата е към 15 градуса - задоволителна за изстудяване и отопление за битови и индустриални потребности.

" Ние разчитаме на непрекъснатия температурен градиент, който е от порядъка на 15 градуса. В някой области като София температурата е извънредно подобаваща и доближава 18 - 20 градуса. Мястото, където се намираме - в " София тех парк ", има действително работеща система със сондаж и ние получаваме от земята 19 градуса при започване на всеки отоплителен сезон ", разяснява Петров.
Най-добрите елементи за геотермалните съоръжения съгласно Петров са шведските Фотограф: Надежда Чипева
Геотермалната сила не е лимитирана от местоположението, нито от съществуването на подземни гейзери или непосредственост до дейни или неактивни вулкани. Управителят на " Ре енерджи инженеринг " споделя, че такава непосредственост несъмнено прави самия развой доста по-ефективен, само че не е наложителен детайл. Според него енергийният капацитет от повърхността на земята в България дава безгранични благоприятни условия за обособяването на геотермална апаратура към всяка постройка.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР