Развитието на роботизираните технологии, особено на хуманоидите, винаги е предизвиквало

...
Развитието на роботизираните технологии, особено на хуманоидите, винаги е предизвиквало
Коментари Харесай

Саудитски робот пипна репортерка по задните части

Развитието на роботизираните технологии, изключително на хуманоидите, постоянно е предизвиквало боязън, че в бъдеще те ще лишават работните ни места. Малко хора обаче подозират, че ще имитират и други форми на човешко държание, които не са толкоз желателни.

Сега хуманоиден робот, създаден от саудитска компания, ни подсети за нежелателните непредвидими резултати на тези системи като докосна непристойно кореспондентка.

Инцидентът се случва на DeepFest, водещо софтуерно събитие в Рияд, Саудитска Арабия, където е бил показан първият „ мъжки “ хуманоиден робот в страната – Мохамед.

„ Последното знамение в роботиката “ е основано от саудитската компания QSS. Мохамед е облечен обичайно и приказва на арабски по време на предварителното си показване на софтуерното събитие. „ Аз съм Мохамед, първият саудитски робот във формата на човек. Произведен съм и създаден тук, в Кралство Саудитска Арабия, с цел да демонстрираме достиженията си в региона на изкуствения разсъдък “, съобщи първият двуезичен мъжки хуманоиден робот.

По време на презентация ливанската журналистка и телевизионна водеща Рауя Касем се оказа в непредвидена обстановка, когато застана пред Мохамед, с цел да изнесе материала си, и Мохамед я докосна непристойно. Самата Касем резервира професионализъм и се обърнала към робота, изрази неодобрението си и в същото време продължи да извършва работата си.

Видеото скоро става необятно известно в интернет, където някои слагат под подозрение кода на системата, а един консуматор на X назова робота „ извратеняк “.

В отговор на случая основателите му настояват, че Мохамед е „ изцяло самостоятелен “ и е функционирал „ независимо без директен човешки надзор “.

Много фенове също по този начин допускат, че роботът може просто да е направил жест на Касем да продължи напред или да ѝ подаде ръка за ръкостискане, откакто двамата се срещат, а не нещо друго.

„ Вече извършихме обширен обзор на фрагментите на случая и не намерихме отклонения от предстоящото държание на Мохамед. Въпреки това ще предприемем спомагателни ограничения, с цел да не допуснем никой да се приближи до робота в зоните му на придвижване “, обявиха от QSS.

Мохамед е еволюция от Сара – първия хуманоиден робот, създаден в Саудитска Арабия. Той е многоезичен; може да поддържа връзка, да приема задания и да дава отговор на запитвания на няколко езика. Може още да движи ръцете, врата и горната част на торса си, както и да показва страсти и мимики.

Изкуственият разсъдък употребява вградена камера, с цел да се дефинира по кое време човек е пред робота и стартира диалог, когато някой му каже „ Здравей, Сара “.

Тя може да разпознава диалектите, които се приказват в страната, да проучва изречения, с цел да дефинира смисъла им, и по-късно да предложи подобаващ отговор, като го изпрати като текст.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР