Развъдник за риба в Пловдивско осъди Басейнова дирекция Източнобеломорски район“

...
Развъдник за риба в Пловдивско осъди Басейнова дирекция Източнобеломорски район“
Коментари Харесай

Развъдник за пъстърва в Пловдивско се размина с такси от 40 000лв., наложени от Басейнова дирекция

Развъдник за риба в Пловдивско осъди Басейнова дирекция „ Източнобеломорски регион “ /БДИБР/ поради погрешно наложени такси. Дружеството се занимава с развъждане и пласмент на дъгова пъстърва и разполага със лично стопанство в региона на Карлово. Рибарникът е ситуиран на подбалканския път покрай Калофер.
Прочетете още
Припомняме, че „ Бяла река – Водноелектрическа централа “ ООД заведе дело против институцията, като в основата на правния спор е дали в реалност стопанство би трябвало да изплати сумите то 40 000лв.. Те са приложени поради прилагане на дере „ Гьопса “ /р. Марица/, където рибовъдникът излива пречистени битово-фекални и индустриални отпадъчни води. Това става посредством позволение, издадено точно от Басейнова дирекция.

Както медията ни писа, в началото делото бе прегледано от Административен съд-Пловдив, където магистратите откриха, че разногласието е напълно юридически и се свежда до пояснение на Закона за водите. В него е записано, че обектите от вида аквакултури и свързани с тях действия са освободени от тези данъци. Басейнова дирекция да смяташе, че „ Бяла река-ВЕЦ “ не се числи към тях и следва да изплати за активността си над 40 000лв. със задна дата. Административния съд обаче постанови противоположното и освободи сдружението от финансовата тежест.

Решението на първоинстанционния съд бе обжалвано от БДИБР, която препрати разногласието към Върховен административен съд. Върховните магистрати са безапелационни, че развъдникът за пъстърва край Калофер попада в категорията аквакултури и не предстои на такса поради разрешителното да зауства отпадни води в „ Гьопса “. Базира решението си на предишни каузи с сходен спор, в който сдружения са били освобождавани от данъците, начислено със същия претекст от „ Басейнова дирекция “.

Предвид това Върховния административен съд дефинитивно оставя в действие решението на пловдивските магистрати и постановява, че институцията би трябвало да поеме разноските по делото, възлизащи на 3820 лева.

Припомняме, че неотдавна компанията, като титуляр на позволение за заустване във воден обект, бе осъдена от Регионална инспекция за опазване на околната среда по тази причина, че не съблюдава задължението да поддържа нужното качество на водата. При инспекция бе открито, че има изхвърлени отпадъчни води, което нарушава емисионните правила и условия. По тази причина на „ Бела река-ВЕЦ “ бе наложена имуществената глоба в размер на 5500 лв..
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР