Разрастващият се визов скандал оказва натиск върху полското правителство преди

...
Разрастващият се визов скандал оказва натиск върху полското правителство преди
Коментари Харесай

Управлявите в Полша са под натиск заради разширяващия се визов скандал

Разрастващият се визов скандал оказва напън върху полското държавно управление преди изборите идващия месец, като подхранва изказванията на опозицията, че то не е съумяло да ограничи противозаконната миграция. Дясноцентристката партия " Гражданска платформа ", ръководена от някогашния министър председател Доналд Туск, упрекна ръководещата партия " Право и правдивост " (ПиС), че е толерирала корупционна скица, при която нелегално са продавани полски визи в консулствата по света, макар че е оповестила строги антиимиграционни ограничения.

Правителството призна, че стотици визи са били продадени нелегално, само че твърди, че броят им е доста по-малък от този, който твърди опозицията. Заместник-министърът на външните работи Пьотр Вавжик беше уволнен поради абсурда, а прокуратурата повдигна обвинявания за корупция на седем души, трима от които бяха арестувани.

Според прокуратурата следствието е за издаването на няколко стотин визи през полските посолства в Хонгконг, Катар, Тайван, Обединените арабски емирства, Индия, Саудитска Арабия, Сингапур и Филипините.
Реклама Интересите
В устрема си да притегли десните гласоподаватели Туск употребява по-твърда антиимигрантска изразителност по време на акцията, поставяйки под въпрос успеваемостта на държавната политика за ограничение на миграцията от мюсюлманските страни. Полша също по този начин осъди дейностите на прилежаща Беларус, чийто водач Александър Лукашенко през 2021 година примами мигранти от Близкия изток и други страни с обещанието да им разреши да преминат границата на Европейски Съюз в Полша.
Правителството призна, че стотици визи са били продадени нелегално, само че твърди, че броят им е доста по-малък от този, който твърди опозицията.
Председателят на Сената Томаш Гродски, народен представител от опозицията на Туск, прикани в петък гласоподавателите на ПиС да се отнасят към схемата за незаконни визи като към най-големия скандал с машинация на века, който е уязвил и репутацията на Полша по света. Гродски съобщи, че измамата " на най-високите равнища на ръководство " съставлява " директна опасност за всички нас ".
Реклама

Високопоставени държавни чиновници отхвърлиха да са знаели за схемата за противозаконни визи. Външният министър Збигнев Рау съобщи, че следствието е концентрирано върху едвам 200 случая, спрямо 2 млн. визи, издадени от Полша през последните 30 месеца. В отговор на Гродски, Рау съобщи, че " в случай че това е абсурдът на века, бих предпочел да приказвам за прилива от подправени вести ".

Според най-новите социологически изследвания ПиС към момента води с към 37%, само че е изгубила поддръжка преди изборите на 15 октомври, като тя е спаднала със 7 пункта спрямо последните избори. " Гражданска платформа " е на второ място с 30%, което значи, че всяка от тях ще би трябвало да потърси поддръжката на други партии, с цел да образува съдружно държавно управление.
Свързани публикации Полша понижи предизборно лихвите макар двуцифрената инфлация 7 септември 2023, 09:17 Полските избори като референдум против Туск 18 август 2023, 06:35
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР