Разказва Денка Петрова, тогавашен директор на текстилния завод Петко Енев“

...
Разказва Денка Петрова, тогавашен директор на текстилния завод Петко Енев“
Коментари Харесай

Сега се чудят как да запишат малките в детска градина, а едно време всеки голям завод имаше такава

Разказва Денка Петрова, тогавашен шеф на текстилния цех „ Петко Енев “ в Нова Загора: И в трите ни цеха има стаи за функционален отдих. Снабдени са с домакинска техника и в тях се сервира чай, кафе, айран и други разхладителни питиета. Поставени са касички, в които служащите, неконтролирани от никого, заплащат минимални суми. Трябва да кажа, че до момента не е липсвала даже една стотинка.
През 1981 година построихме битов комплекс. Магазините за хранителни артикули и галантерия се зареждат доста добре — има всичко, което е нужно и за най-капризните клиентки, в крояческото ателие работи добър експерт, а от козметичния и фризьорския салон дамите излизат постоянно удовлетворени.

В здравната работа имаме доктор и двама медицински техници. Стоматологичният кабинет е оборудван с най-нова инсталация, а в клиничната лаборатория се вършат всички проучвания. Обзаведохме стаи за персонална хигиена на дамата, баня.
Столът в завода е с 250 места, цената на храната е с 60 % отстъпка.
Лавките в цеховете оферират богат подбор закуски, автоматите за газирана вода се употребяват изцяло гратис. Младежкото общежитие е с 250 кревати. На всяко младо семейство се дават по три стаи. В общежитието има клуб за естетическо образование, стаи за отмора, кухненски боксове, зали за шах, за тенис на маса, тв приемници.

Образцовите детски ясли и детската градина работят по режима на завода, а има и места за нощуващи групи. Предстоящо е разширението им.
Богата и разнообразна е активността на работническия Дом на културата. Естрадният ни оркестър „ Стоп “ и битовият хор са лауреати на IV републикански фестивал. Танцовият състав и кръжокът „ Художествено слово “ завоюваха сребърни медали. Клубът „ Приятели на книгата “ зае първо място в окръга за 1984 година. Председател на този клуб е тъкачката Мария Мирчева, която има обещаващи изяви в поезията.
Клубът „ Приятели на изобразителното изкуство “ провежда изложения на изтъкнати създатели, гостува ни Окръжната художествена изложба. Показани бяха картини и на младите фабричен художници-самодейци.

Домът организира срещи с дългогодишни служащи, челници в производството и наставници, диалози за качеството на продукцията, насрещното обмисляне и дисциплината. Тук се правят ритуалите за приемане на патрони на бригадите, вечери на младото семейство.
Тъкачният ни завод е юношески. Там се роди самодейността „ Дни на комсомолското ръководство “. Заводският комсомолски секретар за несъмнено време става шеф, деятели заемат другите длъжности. Всеки младеж в тези дни може да ревизира качествата си да управлява.
Много още неща могат да се описват за богатите дни на нашия работен колектив. Но нали в живота е по този начин — думите са слаби, когато има значими каузи.
Инфо: socbg.com

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР