Разказ на Радостин Стойчев След победата си над финландеца Роберт Хелениус,

...
Разказ на Радостин Стойчев
След победата си над финландеца Роберт Хелениус,
Коментари Харесай

Историята на Антъни Джошуа – от леяр на тухли до световен шампион

Разказ на Радостин Стойчев

След успеха си над финландеца Роберт Хелениус, Антъни Джошуа още веднъж стана съществена тематика за почитателите на бокса. NOVSPORT.COM ви предлага на историята на английския боксьор.



Детство

Антъни Джошуа е роден на 15 октомври 1989 година в британския град Уотфорд. Израснал е в нормално семейство, което няма нищо общо със спорта.

Бащата на боксьора Робърт е от нигерийски и ирландски генезис. Майката, Ета Одусаний е нигерийски обществен служащ.

Антъни прекарва първите години от живота си в Нигерия, откъдето са и родителите му. Джошуа има брат на име Джейкъб и две сестри - Лорета и Джанет.

След преместването на фамилията още веднъж във Англия, Джошуа интензивно се интересува от футбол и лека атлетика. Той даже впечатлява със скоростта  си на 100 метра - 11,6 секунди.

След като получава дипломата си за приблизително обучение, Джошуа отива да работи в локална фабрика за тухли.

На 17-годишна възраст той отпътува за Лондон. На идната година, по съвет на братовчед си, стартира да тренира бокс. Неговите идоли са Мохамед Али и Конър Макгрегър. Именно Макгрегър провокира възторг на последния мач на Джошуа, като се появи с атрактивни девойки, известни, че носят табелите сред рундовете, и бутилка в ръка. 



Аматьорски бокс

Първоначално Антъни съумява да завоюва победи над своите противници. Когато обаче излиза на кръга против Дилиан Уайт, Джошуа претърпява първото си проваляне като боксьор дилетант.

Интересен факт е, че в бъдеще Уайт също ще стане професионален боксьор и ще се срещне още веднъж с Антъни.

През 2008 година Джошуа печели Купата на Харинг. През идната година той печели британския шампионат ABAE в тежка категория.

През 2011 година спортистът взе участие на Световно състезание, извършено в Баку. Той доближава до финала, губейки по точки от Магомедрасул Маджидов.

Въпреки провалянето, Антъни Джошуа получава  опцията да взе участие в идните Олимпийски игри, които се организират в родината му. Британецът се показва ослепително печели златен орден.



Професионален бокс

Джошуа става професионален боксьор през 2013 година През същата година Емануел Лео става първият му съперник.

В тази борба Антъни печели безапелационна победа, нокаутирайки Лео в първия рунд.

След това боксьорът изкарва още 5 поредни борби, които също печели с нокаут. През 2014 година се среща с някогашния английски първенец Мат Скелтън, над който също записва триумф.

През същата година Джошуа печели купата на WBC International, като е по-силен от Денис Бахтов.



През 2015 година Антъни излиза на кръга против американеца Кевин Джоунс. Британецът нокаутира съперника си два пъти, провеждайки сполучлива серия от удари. В резултат на това съдията бива заставен да спре борбата.

В края на 2015 година се организира по този начин наречения реванш сред Джошуа и Дилиан Уайт. Антъни си спомня провалянето си против Уайт, когато към момента играеше в аматьорския бокс, тъй че искаше да му отмъсти по всевъзможен начин.

Още в първите секунди на борбата и двамата боксьори стартират да се нападат. Въпреки че Джошуа има самодейността, той едвам не е съборен, като пропуща ляв кук от Дилиан.

Развръзката на срещата се състои в 7-ия рунд. Антъни държеше мощна дясна офанзива до слепоочието на съперника, който към момента успяваше да остане на крайници. След това той раздрусва Уайт с десен ъперкът, който пада на пода и дълго време не можеше да се възвърне.

В резултат на това Джошуа нанесе първото си проваляне в кариерата на своя съотечественик.

През пролетта на 2016 година Антъни излиза на кръга против международния първенец на IBF американецът Чарлз Мартин. В тази среща британецът още веднъж се оказва   по-силният, побеждавайки Мартин с нокаут във втория рунд.

Така Джошуа става новият първенец на IBF. Няколко месеца по-късно боецът побеждава Доминик Бризил.

Следващата жертва на Антъни е американецът Ерик Молина. На британеца му лишава единствено 3 рунда, с цел да победи Молина.



През 2017 година се състои именитата борба с Владимир Кличко. Кулминацията  стартира в 5-ия рунд, когато Джошуа нанася серия от точни удари. В последна сметка Антъни съумява да нокаутира съперника си в 11-ия рунд.

След това Антъни пази поясите си в двубой с камерунския боксьор Карлос Такам. За успеха над врага той получи 20 милиона $.

Интересен факт е, че боксьорът нокаутира съперника си, като по този метод надминава върха на Майк Тайсън. Той успява  да завоюва за 20-и следващ път д нокаут, до момента в който Тайсън се стопира на 19.

През 2018 година Джошуа е по-силен от Джоузеф Паркър и Александър Поветкин, които са победени с нокаут в кръг 7.

На идната година в спортната биография на Антъни Джошуа идва първото му проваляне против Анди Руиз, от който губи с механически нокаут. По-късно през 2019 година британецът се изправя в мач реванш против Руиз и го побеждава по точки, с което си връща шампионските пояси.

На 12 декември 2020 година Джошуа пази поясите си в дълго чакания мач против нашия Кубрат Пулев в Лондон  и нокаутира българина в 9-ия рунд.

Следва още една отбрана на поясите, в която Антъни отстъпва от Александър Усик. Следва мач реванш сред двамата в Саудитска Арабия, където Джошуа още веднъж губи.

Последният мач на Джошуа  беше преди няколко дни против финландеца Роберт Хелениус. В този дуел британецът записа победа.

Антъни Джошуа през днешния ден:



През 2015 година му се ражда наследник на име Джоузеф Бейли.

През 2016 година Антъни отваря своята фитнес зала, ситуирана в централната част на Лондон. Също по този начин се занимава с производството на " елитни " добавки за спортисти.

Средно Антъни прекарва към 13 часа дневно в тренировки. Благодарение на това той съумява да се поддържа в отлична форма.

Джошуа има акаунт в Instagram, където постоянно качва фотоси и видеоклипове. В момента има 15,6 милиона души, които са се абонирали за неговата страница.

В свободното си време Джошуа обича тениса и шаха. Освен това той обича да чете книги, пробвайки се да разшири кръгозора си.
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР