Разискванията на съдебните заседатели трябва да бъдат възобновени в четвъртък

...
Разискванията на съдебните заседатели трябва да бъдат възобновени в четвъртък
Коментари Харесай

Разискванията на журито ще продължат в процеса срещу двамата полицаи от Колорадо, обвинени в смъртта на Илайджа Макклейн

Разискванията на правосъдните заседатели би трябвало да бъдат обновени в четвъртък сутринта в процеса против двама служители на реда от Колорадо, които арестуваха Илайджа Макклейн, невъоръжен 23-годишен негър мъж, който умря през 2019 година, откакто беше обуздан от полицията и инжектиран от парамедици с кетамин.

В заключителните причини на траялия седмица развой във вторник прокурорите споделиха, че Родема и Розенблат са употребявали несъразмерна мощ, не са спазили образованието си и са подвели парамедиците по отношение на здравословното му положение.

Полицаите „ избираха мощ при всяка опция “, вместо да се пробват да деескалират обстановката, до момента в който са подготвени, сподели прокурорът Дуейн Лайънс пред съда.

Междувременно юристите на отбраната упрекнаха парамедиците и самия Макклейн.

Родема и Джейсън Розенблат се пледираха за почтени по обвиняванията в по неволя ликвидиране и нахлуване във връзка със гибелта на Макклейн. Розенблат беше уволнен от полицейското ръководство през 2020 година, а Родема остава отхвърлен.

Бивша Аврора Полицай Джейсън Розенблат, вляво, и служител на реда от Аврора Ранди Родема Бившият полицейски чиновник на Аврора Джейсън Розенблат, вляво, и полицейският чиновник на Аврора Ранди Родема Анди Крос/Басейн/The Denver Post

Адвокатът на Розенблат Харви Щайнбърг нарисува клиента си като „ изкупителна жертва “ и сподели, че е отговорност на парамедиците да оценят здравното положение на пациента. Стайнбърг твърди, че Розенблат е изправен пред обвинявания, тъй като „ не е хванал парамедика за раменете, не го е хвърлил и не е споделил „ направи нещо “.

Делото се концентрира върху събитията от 24 август 2019 година, когато служители на реда се отзоваха на позвъняване за „ подозрително лице “, носещо ски маска, съгласно обвиняването. Полицаите се изправиха против Макклейн, теляк, музикант и фен на животните, който се прибираше от разбъркан магазин, носейки найлонова торбичка със леден чай.

При взаимоотношение, снимано на фрагменти от телесна камера, полицията смъкна Макклейн на земята и го сложи в каротидна херметика, а парамедиците по-късно го инжектираха с мощния седатив кетамин. Той получава сърдечен удар на път за болница и три дни по-късно е разгласен за мъртъв.

Прокурорите в началото отхвърлиха да издигнат обвинявания, само че казусът получи възобновен надзор след националните митинги на Black Lives Matter напролет на 2020 година Губернаторът на Колорадо Джаред Полис назначи специфичен прокурор, който да преразгледа случая, а през 2021 година огромно жури упрекна трима чиновници и двама парамедици в гибелта на Макклейн.

Третият служител на реда, Нейтън Уудярд, и двама парамедици, които са лекували Макклейн, Джереми Купър и Питър Чичуниек, ще бъдат изправени пред съда през идващите седмици. Те също не се признаха за отговорни.

Как е минал процесът

Джейсън Розенблат, вляво, и Ранди Родема, вдясно, по време на обвиняване в съда на 20 януари 2023 година Джейсън Розенблат, вляво, и Ранди Родема, вдясно, по време на обвиняване в съда на 20 януари 2023 година Анди Крос/MediaNews Group/The Denver Post/Getty Images

Процесът стартира предишния месец и включваше показания от чиновници на реда в Аврора, които се отзоваха на местопроизшествието, както и от лекари, които проучиха по какъв начин е умрял Макклейн. Защитата не прикани очевидци.

В заключителните причини прокуратурата пусна запис на ареста от телекамера и сподели, че фрагментите демонстрират, че служителите на реда са употребявали несъразмерна мощ без причина. Макклейн неведнъж сподели, че не може да диша, само че служителите на реда не споделиха това на никого на мястото.

„ Името му беше Илайджа Макклейн и се прибираше вкъщи. Той беше някой. Той имаше значение “, стартира аргумента си прокурорът Лайънс във вторник следобяд.

Един от основните фокуси на процеса беше анализът на това по какъв начин е умрял Макклейн и дали дейностите на служителите на реда са предизвикали гибелта му.

Журито изслуша доктор от белодробна интензивна терапия, който свидетелства, че има вяра, че младият мъж не би починал, в случай че парамедиците са разпознали проблемите му и са се намесили.

01 Илия mcclain С общителното подпомагане на фамилния юрист на Макклейн Мари Нюман

Д-р Робърт Мичъл младши, правосъден патолог, който прегледа аутопсията на Макклейн, свидетелства, че повода за гибелта е „ затруднения след остро приложение на кетамин по време на принудително подтискане и ограничение от страна на правоприлагащите органи, личен състав за незабавна помощ “. Той свидетелства, че има „ директна причинно-следствена връзка “ сред дейностите на служителите на реда и гибелта на Макклейн.

Междувременно юристите на отбраната твърдяха, че няма доказателства, че дейностите на служителите на реда са довели до гибелта му, и вместо това показаха инжекцията с кетамин.

Въпреки че в първичния отчет от аутопсията се споделя, че повода за гибелта е неустановена, поправен отчет, оповестен обществено през 2022 година, изброява „ затруднения от използването на кетамин след принудително задържане “ като причина за гибелта. Начинът на гибелта е непостоянен.

Д-р Стивън Сина, патологът, който подписа отчета за аутопсията, написа, че не вижда доказателства, че пострадванията, нанесени от полицията, са съдействали за гибелта на Макклейн и че Макклейн „ най-вероятно щеше да е жив, в случай че не беше прилаган кетамин “.

В опровержението на прокуратурата Джейсън Слотхаубър сподели пред съда, че до момента в който служителите на реда не са инжектирали кетамин на Макклейн, неуспехът им да защитят дихателните пътища на Макклейн му е разрешило да стане хипоксичен, по-късно ацидотичен, и това е, което прави кетамина толкоз рисков за Макклейн.

Полицаите не предоставиха точна информация на парамедиците, когато дойдоха на място, и по този метод те „ провалиха Илайджа Макклейн “, сподели Слотхаубер.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР