Районна прокуратура – Благоевград, Териториално отделение – Петрич, внесе за

...
Районна прокуратура – Благоевград, Териториално отделение – Петрич, внесе за
Коментари Харесай

Районна прокуратура – Благоевград предаде на съд управител на фирма за допусната тежка телесна повреда на работник

Районна прокуратура – Благоевград, Териториално поделение – Петрич, внесе за разглеждане в съда обвинителен акт против А.Х. за осъществено закононарушение

Обвиняемият А. Х. е гръцки жител. Съдружник е и в действителност шеф на сдружението „ Ф.П.Т. “ ООД, занимаващо се с произвеждане на дограма и други произведения от пластмаса.

Фирмата употребила индустриален цехв гр. Петрич.От наемането на помещението до март 2022 година работодателят – обвиненият А.Х., не е правил ремонт на подовете, които вследствие на дългогодишната употреба били с отвори и рискови неравности.

Въпреки че бил всекидневно във компанията и управлявал директно индустриалната активност, той позволил съществуването на боклуци, чували със счупени стъкла, разхвърляни предмети и трудности на територията на работните площадки в предприятието. Освен това служащите му пренасяли товари от рампата до вътрешността на цеха върхусамоделно направено преносимо работно съоръжение (метални колички за ръчно прибутване), несъобразено с размерите и тежестта на товарите, с структура с незадоволителна резистентност. Товарът се фиксирал върху тяхсамо с тънки колани, които били незадоволителни за положителното подсилване и неосигуряващи безвредно превозване.

На 10.03.2022 година двама служащи премествалистъклени профилис тегло над 2 тона, натоварени върху железна количка. В развой на прибутването й едно от колелата й попаднало в дупка на пода и натоварената количка почнала да се накланя. Виждайки това, служащите пробвали да я задържат от двете страни, само че не съумели да предотвратят обръщането й. Натоварената с тежък товар количка се обърнала странично, затискайки 36-годишният С.Б.

Колегите на потърпевшия мъж с общи старания гоиздърпали встрани. Медицинският екип, дошъл на място след подаден сигнал на телефон 112, го транспортирал до болница.

От направена на досъдебното произвеждане съдебномедицинска експертиза е видно, че в резултат на случая С.Б. получил тежка телесна щета.

Техническата експертиза установи позволените нарушавания на съответните правилници, наредби, Кодекса на труда и закони, имащи отношение към случая. Непосредствената причина за трудовата акцидент е попадането на водещото колело на металната количка в рискова грапавина на пода в композиция с допускането в употреба на самоделно направено работно съоръжение (без техническа документи и характеристики). Освен това употребяваното индустриално помещение било проектирано за различен тип активност.

С дейностите си обвиненият А.Х.нарушил и не спазил съответни механически и организационни ограничения по сигурност на труда, което довело до причиняване на тежка телесна щета на работещия във компанията му С.Б.

Предстои делото да продължи в съда.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР