Районен съд в Москва осъди на 5 години принудителен труд

...
Районен съд в Москва осъди на 5 години принудителен труд
Коментари Харесай

5 години затвор. Защо в Русия осъдиха участник в улична анкета на Радио Свобода

Районен съд в Москва осъди на 5 години насилствен труд участник в анкета на Радио Свобода, извършена през 2022 година Обвиненията са за разпространяване на " имитации " за съветската войска, учредени на политическа ненавист или омраза.

38 -годишният Юрий Коховец призна отчасти виновността си, като не се съгласи с тезата за омразата. Освен присъдата му беше наложена и възбрана да управлява интернет уеб сайтове за период от 4 години.

Това се случва, откакто в края на февруари 2024 година Русия разгласи Радио Свободна Европа/Радио Свобода (RFE/RL) за. Това значи, че всички публицисти на медията, донорите ѝ, както и всички хора, които са интервюирани от нея, могат да бъдат подведени под наказателна отговорност в Русия.

По времето, когато Коховец е взел участие в анкета на Радио Свобода, тя още не е била оповестена за „ нежелателна организация “.

По-рано прокурор изиска Коховец да бъде наказан на 5 години и 6 месеца в наказателна колония, а също по този начин настоя за смяна на мярката за неотклонение от подписка в задържане под стража, оповестяват Медиазона и ОВД-Инфо.

В последната си дума пред съда Коховец сподели, че съжалява за коментара си пред Радио Свобода, като означи, че тогава не е мислил за следствията.

" За това, че тази информация не е вярна, не знаех, цялата информация по това време получих в YouTube. В думите ми нямаше политическа ненавист ", добави той.

Делото против мъжа е формирано през март 2023 година Основанието за него е присъединяване му в една от уличните анкети на Радио Свобода през лятото на 2022 година

Тогава сътрудник на медията пита минувачите дали съгласно тях има потребност от " разведряване на връзките сред Русия и страните от НАТО ".

В отговор Коховец споделя, че Русия е виновна за разпалването на войната в Украйна, , и че съветското управление би трябвало да спре тази война. Освен това той прибавя, че Москва " бомбардира търговски центрове, в Буча гражданско население беше убито от военните без никаква причина ".

Първоначално Коховец е упрекнат в разпространение на " имитации " за съветската войска, само че по-късно езикови експертизи откриват в изявлението му претекст за „ ненавист и неприязън “.

След началото на войната в Украйна уебсайтовете на Радио Свобода и неговите планове, в това число телевизионният канал Current Time, бяха блокирани в Русия от Роскомнадзор - също както уеб страниците на десетки други самостоятелни медии.

Руските управляващи назовават „ фалшификат “ всяка информация за войната в Украйна, която се разграничава от версията на съветското Министерство на защитата. Членът, с който, беше прибавен в Наказателния кодекс малко след началото на съветската инвазия против Киев. Наказанието по него може да бъде до 10 години затвор или санкция до 5 милиона рубли.

По данни на съветския Следствен комитет към януари 2024 година, от началото на пълномащабната съветска експанзия са формирани 273 наказателни каузи за " имитации ". Още 81 наказателни каузи са формирани по член за " дискредитиране " на съветската войска.

По данни на правозащитния план ОВД-Инфо, който води самостоятелен доклад на наказателните каузи по тези членове, от март 2022 година до януари 2024 година 282 души са станали обвинени по делата за военни " имитации ", а 177 души - по делата за " дискредитиране " на съветската войска.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР