Ръстът на заразените с коронавирус върна маските в болниците и

...
Ръстът на заразените с коронавирус върна маските в болниците и
Коментари Харесай

COVID настъпва: Варна е с най-много болни

Ръстът на инфектираните с ковид върна маските в лечебните заведения и детските заведения. 1862 са новите случаи в цялата страна за последното денонощие. На фона на това в пика на сезона по българското Черноморие също се покачват позитивните проби за Ковид.

" Едва при 5% от всички приети в болница лица болестта протича тежко. Натоварване на здравната система по този индикатор не се регистрира и е ангажиран едвам 4% от потенциала на болничните кревати. Не е належащо да има единствено обособени инфекциозни отделения или по този начин наречените коронавирус отделения, както ги наричахме в предишното, т.е. съществуващата нормативна уредба и съществуването на три клинични пътеки за лекуване на коронавирус дават опция на болничните лечебни заведения да лекуват съответно болестта ", съобщи Асена Сербезова, министър на опазването на здравето в оставка.

Според новия Национален действен проект Варна е в Етап 1, което не изисква носенето на маски във всички закрити пространства. В същото време инфектираните с коронавирус се усилват. Според здравните управляващи лечебните заведения в града имат подготвеност да разкрият още кревати, в случай че се наложи.

" Към момента имаме приети в болница 86 лица, т.е. нямаме огромно придвижване на приетите в болница лица в посока техния брой. От тези 86 лица единствено 7 са в интензивно поделение. Такава беше броя и преди няколко дни, а от децата имаме приети в болница 5 деца, които са на възраст от 0 до 12 години ", съобщи Цеца Янкова, секретар на РЗИ-Варна.

Министърът на опазването на здравето в оставка Асена Сербезова съобщи, че се следи ситуацията в страната и при нужда ще бъдат въведени спомагателни ограничения. В момента здравната система не е натоварена, макар растежа на заболелите.

" Само при пет на 100 от приетите в болница поради коронавирусната зараза болестта протича тежко и едвам 4 % от леглата за Ковид са заети. Здравната система не е мощно натоварена, макар регистрираното повишаване на броя на болните ", добави Асена Сербезова.

Най-висока е заболеваемостта по Черноморието поради пика на туристическия сезон.

" Има и доста мероприятия, които се организират край морето. Така че бих споделила, че нарасналата заболеваемост се дължи на приходящите, които идват в региона за туризъм и скупчването на доста хора поради мероприятията ", добави доктор Мирослава Киселкова, РЗИ-Бургас.

" За интервала 13-20 до през днешния ден са направени общо от наши екипи 174 бързи антигенни проби, от които 90 са позитивни. От тях 9 са на чужденци ", добави Валентина Мутафчиева, основна сестра на ЦСМП-Варна.

Туристите в курортите край Варна са на мнение, че не би трябвало да се вкарват ограничавания поради ковид.

В Бургас пациенти с COVID-19 се настаняват единствено в Инфекциозното поделение в университетската болница. Там са настанени 15 души, измежду тях няма в тежко положение.

" Трудното сега е, че нямаме личен състав. С 5 сестри работим, което е мъчно и натоварено, докога не знам. Трудно ще се оправим, в случай че не се отворят и други отделения, само че това зависи от Министерството на здравеопазването ", съобщи доктор Иван Йотов, шеф на Инфекциозното поделение към УМБАЛ-Бургас.

В Добрич маските са наложителни и в градския превоз.

" Нашият разбор демонстрира, че по-голямата част боледуващи от Ковид население е на междинна възраст, а градският превоз, с изключение на от хората в дейна възраст, се употребява и от възрастните хора. Така че задачата е да пазим възрастните хора ", сподели още доктор Светла Ангелова, шеф на РЗИ-Добрич.

Заради нарасналата заболеваемост от ден на ден хора си слагат бустерна доза. Малко са обаче тези, които желаят да си слагат ваксина за първи път.

Вижте още в директното включване на Нивелина Няголова.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР