Ръст на заболелите от варицела и скарлатина се отчита в

...
Ръст на заболелите от варицела и скарлатина се отчита в
Коментари Харесай

Внимание! Отчитат бум на варицела и скарлатина в Монтанско

Ръст на заболелите от варицела и скарлатина се регистрира в Монтанско, сочат данни на Регионалната здравна ревизия.
За втора поредна седмица на територията на региона случаите на варицела са 32. Заболелите от скарлатина са 15 души. И двете болести спадат към заболяванията на дихателните пътища и засягат най-вече децата в учебните заведения и детските градини. И двете са придружени с обриви, в множеството случаи и грипоподобни признаци като температура и хрема. Затова постоянно родителите в началото не могат да разграничат двете болести. 
При варицелата обривът най-често е по корема, лицето, окосмената част на главата, както и крайниците и гърба, а при по-тежките случаи - по лигавиците на устата, езика и небцето.
Пъпките излизат на тласъци и са мощно сърбящи, с дребни изпълнени с течност мехурчета. Съпътстващи признаци са изнемощялост, загуба на вкус, нервност и температура до 38-39°С.
При скарлатината болестта настава с внезапно повишаване на температурата, болки в гърлото, затруднено преглъщане и  неразположение. Може да се следи гадене и повръщане, главоболие. Обривът е червен и обгръща цялото тяло, само че е най-интензивен в региона на шията, долната част на корема и вътрешната повърхнина на бедрата. Езикът е почервенял и бухнал, с дребни подутини, а бузите и челото са аленочервени. 
Един човек пък се е заразил с лаймска болест, която се придвижва най-вече от кърлежи. Симптомите тук протичат на стадии, като първият е по-лек, протичащ с кожни проблеми. След няколко седмици или месеци обаче биват наранени и опорно-двигателната  и сърдечно-съдова система. Последният трети стадии на симптоматика обгръща ставите и нервната система. Препоръчително е лекуването с антибиотици. 
11 пък са новозаразените с ентероколит. Болестта спада към чревните инфекции и настава с повръщане, нараснала температура, болки в корема и тежка диария. За преодоляване на болестния развой се предлага добра хидратация, съответна диета и банкет на пробиотици. Оздравителният интервал нормално е къс.
За интервала 4 – 10 декември в област Монтана са регистрирани 20 случая на Коронавирус – 19.
 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР