Ръководителят на украинската държавна компания за атомна енергия Енергоатом Петро

...
Ръководителят на украинската държавна компания за атомна енергия Енергоатом Петро
Коментари Харесай

Киев призова за демилитаризиране на АЕЦ Запорожие

Ръководителят на украинската държавна компания за атомна сила " Енергоатом " Петро Котин прикани през днешния ден АЕЦ " Запорожие ", която бе изумена при обстрел през уикенда, да бъде превърната в свободна от военни дейности зона, предупреждавайки за риска от нуклеарна злополука от вида на тази в Чернобил, съобщи Ройтерс. Той прикани екип от миротворци да бъде ситуиран на място.

" Решението, което пожелаваме от интернационалната общественост и от всички наши съдружници, е да се изтеглят нашествениците от територията на оборудването и да се сътвори демилитаризиране зона ", сподели Котин по малкия екран. " Присъствието на мироопазващи сили в тази зона и предаването на контрола (на територията) на тях, а по-късно и на контрола върху станцията на украинската страна ще реши този проблем ", добави той.

Въпреки че съветските сили откриха надзор над централата при започване на март, тя към момента се ръководи от украински техници, напомни Ройтерс.

Котин уточни като особена заплаха риска от обстрел против контейнерите с отработено нуклеарно гориво.

Ръководителят на " Енергоатом " дефинира дейностите на Международната организация за атомна сила (МААЕ) през последните пет месеца като " бавни ", само че съобщи, че има признаци за усъвършенстване. " Сега има развиване в тяхната позиция и се надяваме обстановката да бъде овладяна от интернационалните организация ", добави той.

Котин съобщи, че 500 съветски бойци и 50 единици военна техника, в това число танкове, камиони и бронирани пехотни транспортни средства, са на място в обекта. Украинският личен състав в централата няма къде да се укрие, а двама души са били ранени при обстрела и сега са в болница, добави той.

Запорожката атомна електроцентрала действа обикновено, съобщи през днешния ден назначеният от Русия началник на локалната регионална администрация, представен от осведомителната организация Интерфакс, съобщи Ройтерс.

" Имаме информация от военните и представителите на съветската държавна компания " Росатом ", които са тук и следят обстановката. Имаме информация от тях, че всичко действа обикновено ", съобщи Евгений Балицки, началник на назначената от Русия администрация на Запорожска област.

Балицки сподели, че оборудването, което е и най-голямата атомна електроцентрала в Европа, е под контрола на съветските сили.

Киев и Москва взаимно се упрекват за обстрела против атомната електроцентрала в петък и през уикенда, посочи Ройтерс.

Украйна нанесе нов удар по стратегически мост в град Херсон

Украинските сили нанесоха нов удар тази нощ по стратегически значимия Антоновски мост в Херсон, окупиран от съветската войска. Това оповестиха управляващите в Киев, представени от Франс прес.

" Каква нощ за окупаторите на Херсонска област. Удари в зоната на Антоновски мост ", написа във Facebook членът на регионалния съвет на Херсонска област Сергий Хлан.

Ударите бяха доказани и от говорителката на южното командване на украинските сили Наталия Гуменюк. " Обстрелът, върху който се фокусирахме през последните дни, дава резултат. Ударите са обилни както по Антоновския, по този начин и по Каховския мост ", съобщи тя по украинската телевизия.

Антоновският мост, ситуиран в предградие на Херсон, е стратегически значим за превоза на доставки, защото е единственият, който свързва града, ситуиран на южния бряг на река Днепър, с останалата част от Херсонска област. Антоновският мост към този момент беше отчасти опустошен при обстрел на 27 юли, което принуди съветската войска да премисли логистичните си вериги и да инсталира преносими понтонни мостове през реката.

Херсон, основният град на Херсонска област, се намира единствено на няколко километра от фронта, където украинските сили от няколко седмици водят контраатака за да си върнат територии, завзети от Русия в първите дни на нашествието в Украйна.

Освен от огромно значение за украинското земеделие Херсонска област е стратегически значима и поради това, че е гранична с Кримския полуостров, анексиран от Москва през 2014 година С окупацията на региона Русия съумя да направи сухопътна връзка сред нея, Крим и други окупирани украински области.

Окупационните съветски управляващи възнамеряват провеждането на референдуми за анексиране към Русия на Херсонска и прилежащата ѝ Запорожска област.

Зеленски: Няма да има договаряния с Русия, в случай че Москва провежда референдуми за присъединение

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че в случай че Москва провежда референдуми за присъединение към Русия в следените от нея елементи на Украйна, не може да има договаряния с Украйна или с интернационалните ѝ съдружници, заяви Ройтерс.

" Ако окупаторите продължат по пътя на организирането на псевдореферендуми, ще си затворят всеки късмет за договаряния с Украйна и свободния свят, от каквито съветската страна явно ще се нуждае в някакъв миг ", съобщи Зеленски във вечерното си видеообръщение.

Руските сили и сепаратистките им съдружници към този момент управляват обширни територии в Източна и Южна Украйна. Зеленски акцентира, че Киев се придържа към позицията си, че няма да отстъпи никаква територия на Русия. " Няма да отстъпим нищо от това, което е наше ", съобщи украинският президент.

Представители на Русия и Украйна организираха няколко кръга на договаряния скоро след началото на съветското настъпление, само че на тях не беше реализиран необикновен напредък. От март не са провеждани нови договаряния, като всяка от страните упреква другата за прекъсването им, напомня Ройтерс.

Кремъл не вижда основа за среща Путин-Зеленски

Кремъл съобщи, че към този момент няма основа за среща сред президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Володимир Зеленски, съобщи Ройтерс.

В отговор на журналистически въпрос по отношение на турските оферти за ходатайство, представителят на Кремъл Дмитрий Песков уточни в конферентен диалог с кореспонденти, че Путин и Зеленски могат да се срещнат едвам когато договарящите от двете страни " си напишат домашното ".

" Що се отнася до среща на върха сред президентите Путин и Зеленски, тя ще бъде допустима единствено тогава, когато договарящите делегации от двете страни си напишат цялото домашно. Този детайл също отсъства. Затова нужните предпоставки за упоменатата от господин Ердоган среща към този момент не са налице ", сподели той в коментар на предлагането на турския президент Реджеп Тайип Ердоган да провежда договаряния сред Путин и Зеленски, показва ТАСС.

Говорителят на Кремъл означи, че турският водач " неведнъж е предложил услугите си и е полагал старания за започване на кротичък развой " в Украйна.

Преговорите сред Москва и Киев от месеци се намират в застой и двете страни се упрекват взаимно за неналичието на прогрес, отбелязва Ройтерс.

Още два кораба със зърно отплаваха от пристанища в Украйна

От украинските пристанища Южни и Черноморск тази заран са отплавали още два кораба, натоварени със зърно, в границите на съглашението за обезпечаване на кулоар за експорт, реализирано в Истанбул на 22 юли, заяви министерството на защитата на Турция, представено от Анадолската организация.

От пристанището Южни е отпътувал корабът „ Сакура “, който транспортира 11 хиляди тона соя за Италия, а от Черноморск – корабът „ Аризона “ с 48 458 тона царевица за турското пристанище Искендерун.

Към Истанбул, където е основан Съвместният координационен център, основан по силата на съглашението, не престават курса си още четири кораба, които отпътуваха от Украйна през вчерашния ден. Очаква се те да хвърлят котва край турските крайбрежия довечера и да бъдат инспектирани на следващия ден.

Споразумението за обновяване на износа на зърно от Украйна беше подписано на 22 юли в Истанбул от представители на воюващите Украйна и на Русия и на медиаторите за договореността – Организация на обединените нации и Турция.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР