Раждането на много специално“ бебе орангутан може да даде началото

...
Раждането на много специално“ бебе орангутан може да даде началото
Коментари Харесай

Показаха „много специално“ бебе орангутан

Раждането на „ доста особено “ бебе орангутан може да даде началото на ново потомство от сериозно застрашения тип .

Появилото се в зоопарка в английския град Блекпул преди пет седмици животно е представител на орангутани от остров Борнео и е първото новородено от типа там за последните над 20 години. То към момента няма име. Бебето беше показано от гордата му майка, съобщи ДПА/Пи Ей мидия.

В събота майка му, 13-годишната Джинга , развълнува посетителите на зоопарка , като го държеше към прозорците с протегнати ръце и наведена глава.



Бебето се усмихваше през стъклото, до момента в който посетителите го снимаха с мобилните си телефони. То ще остане с майка си до седемгодишна възраст, с цел да може да развие уменията, нужни за автономия.

Родено е в границите на Европейската стратегия за застрашени типове и е разказано като " доста особено " от грижещите се за него чиновници на зоопарка.

" Появата на това доста особено бебе е прелестна вест освен за нас в зоопарка в Блекпул, само че и за типа ", сподели шефът Дарън Уебстър, представен от ДПА.

" Орангутаните от Борнео са класифицирани като сериозно заплашен през юли 2016 година от Международния съюз за отбрана на природата. Това значи, че този тип е изправен пред извънредно висок риск от изгубване в дивата природа ”, добави той.

Според Уорън стратегиите за размножаване са жизненоважни и „ ние се надяваме, че това е началото на ново потомство красиви борнейски орангутани тук, в зоопарка в Блекпул “.

Майката Джинга идва в зоопарка от Барселона.

Бащата на бебето е на 13 години. Той е пристигнал от зоопарк в Нидерландия през 2022 година и особено е определен за подобаващ за основаване на поколение.

Зоологическата градина в Блекпул е в центъра на няколко огромни плана за запазване на природата, отбелязва ДПА.



През месец май там дойдоха три нови лъвици, които да вършат компания на единствения лъв - Хари, в нов хабитат за огромни котки на стойност 1,5 млн. английски лири. По-рано този месец към тигрицата Алена там се причисли и мъжки образец.

През 2019 година към стадото от слоници се причисли и мъжкарят Емет с вярата да сътвори потомство.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР