Работата с деца със специални образователни потребности (СОП) е отговорна

...
Работата с деца със специални образователни потребности (СОП) е отговорна
Коментари Харесай

Зад всеки малък успех на дете със СОП стои специален педагог с голямо сърце

Работата с деца със специфични просветителни потребности (СОП) е виновна и изисква голяма посветеност. Специалните педагози са хората, които се изправят пред ежедневните провокации, поставяни от другите физически, ментални, прочувствени или поведенчески отклонения при тези деца. Трудностите са характерни и в друга степен при всяко дете, а специфичните педагози са сърцатите, подготвени експерти, които знаят по какъв начин да подходят към всеки обособен случай. Благодарение на тяхната поддръжка тези деца имат по-голям късмет да се оправят и напредват.

Но за какво и по какъв начин в действителност един възпитател взема решение да се посвети точно на децата със СОП?

Димитринка Станчева е шеф от 20 години на Центъра за специфична просветителна поддръжка (ЦСОП) " Д-р Петър Берон " в гр. Лом. Познава добре всекидневните компликации, с които се сблъскват педагозите там. " Нашият екип от експерти е отдаден на задачата да създадем децата със специфични потребности щастливи и потребни както за себе си, по този начин и за обществото ", изяснява тя какво ги стимулира в нелекия професионален път, който са избрали.

За нея самата всичко стартира в 4-ти клас, когато би трябвало да напише в есе каква мечтае да стане. След години, на абитуриентския им бал, началната учителка връща на своите пораснали възпитаници тези към този момент позабравени есета. И ето - там е запечатана фантазията на Димитринка да стане преподавател. Тя усеща, че тази фантазия в никакъв случай не я е напускала. Записва " Специална педагогика ", където учи дисциплини, подготвящи експерти за работа с деца със СОП. Избира специалността, уверена, че когато имаш компликации и ги преодолееш, резултатите са доста по-удовлетворяващи. " С децата в общообразователното учебно заведение всеки може да реализира резултати, до момента в който при децата със специфични потребности компликациите са доста повече и по тази причина резултатите са доста скъпи и радващи ", споделя госпожа Станчева.

   Димитринка Станчева, шеф на Центъра за специфична просветителна поддръжка (ЦСОП)
Димитринка Станчева, шеф на Центъра за специфична просветителна поддръжка (ЦСОП) " Д-р Петър Берон ", гр. Лом
Снимка: Клет България

 В Центъра, който по това време е със статут на помощно учебно заведение, в началото стартира като възпитател. Университетът дава на младата учителка базата и главните умения за работа с тези деца, само че в практиката става същинската закалка и инспекция на силата на характера, на мотивираността да се посветиш. След 10 години госпожа Станчева става шеф на учреденото през далечната 1968 година помощно учебно заведение, което през 2017 година е преобразувано в ЦСОП. Така към този момент 20 години тя управлява екипа, който през днешния ден съставлява 12 специфични педагози и 7 неспециализирани.

Психологът Бориска Борисова е измежду основните специалисти в Центъра, които обгрижват 46 деца с тежка умствена и физическа назадничавост, на възраст сред 7 и 20 години. " Един учител, с цел да работи с тези деца, би трябвало да има на първо място доста огромно сърце, само че също по този начин и доста самообладание ", споделя госпожа Борисова. Открива своето предопределение - логиката на психиката, по необикновен метод. В учебно заведение учи в математическа паралелка и за нея математиката е лесна. Става инженер и стартира работа по специалността, само че в сърцето си усеща, че се е отдалечила от своето предопределение. Решителна по темперамент, Бориска прави самоуверен завой, приключва " Психология " в университета и към този момент 25 години е отдадена на специалността на психолога.

Първите ѝ стъпки са в дом за деца и юноши, където се грижи за психическата поддръжка на деца - сираци. Нейният математически насочен метод на мислене тук ѝ оказва помощ да приготвя и прави оценка бързо психическите проби. Работата ѝ е по сърце, само че усеща, че повече от всичко друго желае да посвети времето и уменията си, с цел да оказва помощ на деца със специфични потребности.

Г-жа Борисова става психолог на Центъра още по времето, когато като помощно учебно заведение там децата са с по-леки увреждания. " От 2017 година обстановката към този момент е друга. Тук идват единствено деца със забележителна увреденост. Работата е тежка, само че се оправяме ", споделя тя и споделя по какъв начин постоянно чува недоумението на хора по какъв начин се устоя в сходна среда. " Никога не съм си помислила, че мога да избягам ", усмихва се тя. " Децата от време на време изпадат в нервна възбуденост и би трябвало да бъдат подкрепени от психолог. Ситуациите всеки ден са разнообразни, от време на време изискват огромно наличие на духа и вярна реакция. Дори единствено това да успееш - да успокоиш едно неспокойно дете, е доста скъпо за нас. "

Центърът разполага с доста добре оборудвана сензорна зала. Аромо- и звукотерапия, огледало за проучване на прочувствените положения, водни кули за опознаване на цветовете, затоплящо се водно легло са част от оборудванията, които връщат спокойствието и усмивката на детето.

" За всяко семейство даже най-малкият прогрес на детето значи доста. Родителите доста разчитат на нас, само че постоянно им убягва какъв брой мъчно се реализира всеки мъничък триумф ", изяснява директорката. " При отдалеченото образование в коронавирус рецесията положителната страна беше, че родителите видяха по какъв начин протича процесът и си дадоха сметка какъв брой предизвикателна е работата ни. "

В Центъра децата се социализират и добиват систематизирано развиване, което малко по малко всекидневно се надгражда и възпитаниците се трансформират към по-добро. Един от сполучливите образци е дете, което идва в Центъра на количка, а сега върви независимо. И тъй като хубавите вести се популяризират бързо, други родители също записват децата си и разчитат на специфичните педагози от Центъра, които вършат и невъзможното от време на време, с цел да подобрят положението и качествата на тези деца и им дават късмет за по-добър живот.

В ЦСОП " Д-р Петър Берон " в гр. Лом няма текучество на състава, гордее се директорката с стимулирания си екип, като не пропуща да означи старанието и на най-младия възпитател, въпреки и по краткотрайно заменяне в Центъра.

Добрите каузи постоянно притеглят още положително. В края на предходната година Центърът беше определен от издателство Клет България за бенефициент на националната акция " Чисти учебни заведения за ярко бъдеще ".

" Дарението на издателство Клет и всички учебни заведения, взели присъединяване в самодейността е извънредно скъпо за нас - бихме могли да разтеглим профилирания кабинет с нови уреди, да подобрим базата на учебното заведение - опциите са доста ", споделя Димитринка Станчева. " Самата концепция на акцията - да се събере непотребната към този момент хартия от разнообразни учебни заведения в страната и средствата, получени от връщането й за преработване да се удвоят и дарят - е израз на обединена поддръжка за нас, за насладата и растежа на възпитаниците на Центъра. "

Материалът е възложен от Издателство Клет.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР