Пуделите са пъргави и весели кучета с ярък външен вид

...
Пуделите са пъргави и весели кучета с ярък външен вид
Коментари Харесай

Заболявания при пуделите

Пуделите са пъргави и радостни кучета с ослепителен външен тип и красива дълга четина. За страдание, както и множеството кучета, по този начин и те са предразположени към избрани болести.

За да минимизирате вероятността от редица патологии, би трябвало да се грижите за питомеца ви, да го храните здравословно и разнообразно, само че и да го водите на постоянни профилактични прегледи при ветеринар.

Заболявания при пуделите - кои са най-често срещаните? Вижте повече в идващите редове:

1. Епилепсия

Сериозно генетично заболяване при пуделите, което може да се прояви през 2-3-та година от живота на домашния любим. Епилепсията при пуделите най-често стартира да се развива заради стрес, нервно претоварване, неправилна диета. Симптоми: припадъци, нестабилна походка. Патологията е лечима, само че единствено в случай че стопанинът забележи навреме признаците на болестта.

2. Дисплазия на тазобедрената става

Това заболяване е особено за огромните пудели. Поради разрушаването на ставните тъкани кучето стартира да накуцва и изпитва болежка при придвижване. В ранните стадии предстои на терапия и лекуване, само че в по-късните стадии се постанова хирургична интервенция.

3. Срастване на носните проходи

Миниатюрните той пудели са склонни към свиване или обединение на носните проходи. Тази патология се демонстрира със следните признаци: оток на лигавицата, хъркане и мъчно дишане. В този случай се постанова хирургична намеса.

4. Атрофия на ретината

Наследствено заболяване, при което се развива недъгавост на ретиналните кафези. Кучето стартира неприятно да се ориентира в тъмното, а в по-късните стадии на недоразвитост - и на ярко. От това заболяване могат да страдат пуделите на друга възрасти, т.е. този фактор не е определящ. Атрофията на ретината може да докара до катаракта при кучето, а също по този начин до понижена или цялостна загуба на зрението.

5. Хипотиреоидизъм

Получава се в резултат на нарушавания в работата на ендокринната система, което води до наднормено тегло, влошено положение на козината и кожата, нараснал вкус. Лекува се с медикаменти, които възстановяват функционалността на щитовидната жлеза.

6. Сърдечно-съдови патологии

 типове заболявания при пуделите Снимка: pixabay.com

Това са постоянно срещани болести при пуделите, които могат да се развият заради физическо претоварване, стрес, вродени недостатъци (2. 5-3%). В взаимозависимост от типа на болестта на сърдечно-съдовата система, симптоматиката се демонстрира под формата на зной, пристъп, кашлица, анорексия, асцит. Лечението е медикаментозно, като също по този начин се назначава избрана диета и се предлага понижаване на напрежението.

7. Диабет

Захарният диабет при кучето може да се развие заради метаболитни нарушавания и патологии на панкреаса. Симптомите на болестта са непрекъсната жадност, загуба на тегло или наддаване, уязвимост, нестабилна походка. Диабетът се лекува с лекарства и се предписва специфична диета.

8. Бъбречно-каменна болест

Уролитиазата протича с метаболитни нарушавания и проблеми в работата на пикочно-половата система. Проявява се в мъчително или постоянно уриниране, неприятна миризма или кръв в урината. По време на лекуването се предписват подобаващи медикаменти и диета.

9. Паразити

Пуделите постоянно страдат от ектопаразити (бълхи, кърлежи, въшки), както и от хелминти. Появата на външни паразити е най-често съпроводена от сърбеж. При хелминти може да се появи повръщане, диария, загуба на вкус и на тегло. Именно по тази причина е значимо постоянно да обезпаразитявате кучето си(на всеки 3-4 месеца или при откриване).

10. Авитаминоза

Авитаминозата при кучето се развива заради дефицит на съществени витамини. Лечението се състои в приемането на разнообразни витаминни комплекси от животното.

Много от посочените болести при пуделите могат да бъдат избегнати, а точно, в случай че храните кучето си уравновесено и здравословно, спазвате времето за имунизациите и постоянно водите любимеца си на профилактични прегледи. Пуделите се имунизират в ранна възраст, като главните се правят против бяс, чума, заразен хепатит, парагрип и други рискови болести.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР