Публикуваме писмото на читателката ни Детелина Цветанова, изпратено на редакционната

...
Публикуваме писмото на читателката ни Детелина Цветанова, изпратено на редакционната
Коментари Харесай

Отчуждават имота ни, без да ни уведомят и без да го е видял оценител

Публикуваме писмото на читателката ни Детелина Цветанова, изпратено на публицистичната поща, което разказва по какъв начин притежателите на частен парцел инцидентно научили, че той е отчужден, а оценката му е направена, без въобще оценител да го е посещавал. Семейството за повторно попада в процедура по отчуждение - върху първия им имот, одържавен за улица и тротоар, в този момент се строи частна постройка, настояват пострадалите.

На 1 септември жители, които сме притежатели на парцели по бул. " Ломско шосе ", организираме митинг против желанията за отчуждаването на парцелите ни. При това не на пазарни цени.

Събираме се в 11,00 часа на бул. " Ломско шосе " на ъгъла с ул. " Обелски път " на разрушената бензиностанция на " Петрол ".

На 30.07.2019 година наш комшия ни уведоми, че

Столичната община афишира процедура по отчуждаване на поземлени парцели

по отношение на осъществяване на обект " Разширяване и реорганизация на бул. " Ломско шосе " в сектора от ул. " Лазарица " до Околовръстен път, гр. София, като е пуснато съобщение в интернет на съображение член 25, алинея 1 от Закона за общата благосъстоятелност и уведомява притежателите на поземлени парцели със суми за обезщетение на засегнатите парцели.

На 31.07.2019 година със брачна половинка ми Васил Цветанов отидохме в Дирекция " Инвестиционно отчуждаване " на бул. " Ломско шосе " №2А към Столична община. Поискахме информация по отношение на това съобщение, в което попада и нашият парцел на бул. " Ломско шосе " №234Б.

Отговорът беше, че има открита такава процедура, като Столичната община е сключила контракт с компания, която да направи оценка на парцелите и е направена такава от самостоятелен оценител, който е изготвил експертна оценка и се е подписал за същата.

Бяхме сюрпризирани и учудени по какъв начин е направена оценка на нашия парцел, като

никой не ни е търсил или уведомявал по какъвто и да е метод, че подлежим на отчуждение, и не е юридически оглед на парцела ни.

Поискахме да ни покажат документи въз основа на какво е дадена цитираната сума за обезщетение в оповестеното съобщение.

Служителите от същата дирекция твърдяха, че е направена оценка въз основа на изработен списък (оглед) на парцела ни, като ни е посетил оценител.

Ние отново им обяснихме, че никой не ни е търсил и не е идвал. Казапа ни за повече информация да си пуснем заявление.

Пуснахме. На 2.08.2019 година отидохме да ни покажат документите по оценката. В наличието на правист на дирекцията ни беше предоставена досието с документите на нашия парцел да я разгледаме. В същата фигурираше единствено сумата, която е оповестена в обявлението. Но по какъв начин са е стигнало до тази сума не ни стана ясно. Попитахме отново - по какъв начин може, без да е забелязан парцелът, да има направена оценка (само даже както е в тази ситуация една сума), само че не получихме отговор. Можахме единствено да разберем като прелиствахме досието, че лицензирана компания " М Консулт Комерс " ООД е сключила рамков контракт със Следствен отдел към окръжна прокуратура №СОА19-ДГ-56-509/09.05.2019 година за правене на оценката в лицето на самостоятелен оценител инж. Николай Николов.

За повторно ни се отчуждава парцел под предлог - проект за уголемение на улица и тротоар. Първият парцел се намираше в гр. София, ж.к. " Надежда " 1, ул. " Възрожденска " №65.

В момента се строи частна постройка, по какъв начин е допустимо върху общински парцел да се случи това?

Каква е гаранцията, че и с този парцел постановката няма да е същата, като се има поради по какъв начин върви досега процедурата.

Какви са ни правата като българи и по какъв начин ни се подсигурява правото на благосъстоятелност по Конституцията на Република България и кой има правото да се подиграва с нас, като ни лишава същите?
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР