Психологът Бисера Борисова е специалист с богат опит, който от

...
Психологът Бисера Борисова е специалист с богат опит, който от
Коментари Харесай

Психолог предупреди: В социалните мрежи има видеа, които могат да те подтикнат към девиантно поведение

Психологът Бисера Борисова е експерт с богат опит, който от години се занимава с това да оказва помощ на хора, изпаднали в затруднени обстановки. За " Фокус "  тя разяснява, че в последните години се следи зачестяване на случаите на хора, които придвижват напълно живота си в обществените мрежи заради което стават и по-асоциални. 

Тя разяснява, че прекомерното потребление на обществените мрежи и платформите за основаване на видео наличие може да бъде изключително рисково за децата и младежите, най-много до навършване на 20-годишна възраст, защото дотогава, съгласно невробиолозите, мозъкът продължава да се развива.

" Възприятието, което идва като тласък от външната среда, в тази ситуация приказваме за обществени мрежи и TIK TOK, може да бъде де-конструктивно по отношение самото положение на личността. Хората в тази възрастова група, която споменахме лесно могат да бъдат повлияни от това, което гледат и да не могат да преценяват до какъв брой то е безвредно, до какъв брой то е рационално, до какъв брой е благотворно за тях. Искайки да бъдат като другите, тъй като по този метод се усещат част от общността, те са склонни да подражават на хората, които следят в тези платформи, без обаче да имат задоволително самоконтрол, било тъй като са към момента незрели и нямат опит, било, тъй като нямат задоволително персонален образец от страна на възрастните към тях “, сподели още Борисова.

По отношение на последните трендове в платформите за видео шерване и изпълняването на провокации в тях, Борисова изясни, че в случай че обещано задание приканва към принуждение, посягане върху личността или психически тормоз, то е редно самите обществени мрежи, както и законодателството, да се намесят и да контролират сходно наличие, което не е редно да се позволява.

" Хората, които са известни в обществените мрежи, не би трябвало да злоупотребяват с въздействието си и би трябвало да имат по-голям самоконтрол. Нека не забравяме, че обществените мрежи са елементарно достъпи и биха могли да се гледат даже от хора, които са с лабилна душeвност или психологично заболели. При такива хора липсва самоконтрол, заради болестта и не би трябвало да се позволява такова въздействие. Нека ги има тези игри, само че да се вършат провокации, които да са ползотворни “, прибави психологът от Благоевград.

Експертът добави, че обществените мрежи оказват най-различно въздействие върху хората, като даже могат да ни манипулират посредством разнообразни " трикове “, които от години се употребяват и в рекламния бизнес.

" Когато усетите въздействие, благи хора, когато нещо ви направи усещане като смяна в държанието или метода, по който се чувствате, разберете, че сте се докоснали до нещо, което се пробва да ви трансформира. Тогава спрете и се замислете дали това е мечтаната смяна. Има видеа, които са с устременост която може да ти помогне в личностното развиване, само че има други които могат да те подтикнат към девиантно държание, което може да е рисково за теб и близките “, разяснява още тя.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР