Провокация при клетвата на СиляновскаГръцката посланичка напусна залатаГръцкият премиер Кириакос

...
Провокация при клетвата на СиляновскаГръцката посланичка напусна залатаГръцкият премиер Кириакос
Коментари Харесай

Дипломатически скандал между Скопие и Атина

Провокация при клетвата на Силяновска
Гръцката посланичка напусна залата

Гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис реагира остро на клетвата пред Народното събрание в Скопие на новоизбраната президентка на Северна Македония Гордана Силяновска. Тя не назова страната си с конституционното є име, а единствено “Македония ”, съобщи АНА-МПА.

“Провокативното решение на Силяновска да наруши формалния текст на клетвата си и да назове страната си с друго име съставлява противозаконна и неприемлива самодейност. Акт, който нарушава Преспанския контракт и самата конституция на страната ”, съобщи Мицотакис.

Подобна позиция изрази по-рано и гръцкото министерство на външните работи, а на самата гала в Скопие гръцката посланичка София Филипиду напусна залата на Народното събрание.

През 2018 година Атина и Скопие подписаха в Преспа контракт, с който дотогавашната Република Македония се съгласи да промени името си на “Република Северна Македония ”, а Гърция отдръпна възраженията си към присъединението є към НАТО и Европейския съюз.

Кабинетът на Силяновска популяризира позиция, в която се се споделя, че президентът “има право да употребява името Македония като акт на персонално право на самоопределяне и самоидентификация, зачитайки главните човешки права и свободи и полезности.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че Скопие би трябвало да се придържа към подписаните съглашения, в това число Преспанския контракт с Гърция.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР