Проучванията за добив на природен газ край Добрич може да

...
Проучванията за добив на природен газ край Добрич може да
Коментари Харесай

Канадска компания, която ще проучва за газ край Добрич, влезе в партньорство със световен търговец

Проучванията за рандеман на природен газ край Добрич може да се ускорят, откакто канадската Trillion Energy (преди Park Place Energy), която държи правата върху блока " Вранино ", разгласи, че ще си сътрудничи с неназован огромен енергиен търговец. Двете страни са подписали съглашение да споделят информация за евентуални нови бизнес благоприятни условия, които да развиват дружно. Това визира както плана " Вранино " в България, където има обилни запаси на газ от въглищни пластове, по този начин и нови благоприятни условия в Турция, където канадската компания към този момент добива горива в Черно море.Новината пристигна паралелно с решението на Народното събрание да поддържа изследванията на газ в българската акватория. В края на предходната седмица депутатите разпоредиха на енергийния министър да организира договаряния за в консорциума сред TotalEnergies и OMV Petrom, който държи правата върху блока " Хан Аспарух ". Възможности в района От късото известие на Trillion Energy излиза наяве, че сътрудниците ще изследват стратегическите благоприятни условия в региона на енергетиката в България и Турция. Името на енергийния търговец не се загатва поради съглашение за дискретност, само че се показва, че компанията има оборот над 100 милиарда $ за 2022 година и се занимава с покупка, систематизиране и продажба на природен газ.

Проучванията за рандеман на природен газ край Добрич може да се ускорят, откакто канадската Trillion Energy (преди Park Place Energy), която държи правата върху блока " Вранино ", разгласи, че ще си сътрудничи с неназован огромен енергиен търговец. Двете страни са подписали съглашение да споделят информация за евентуални нови бизнес благоприятни условия, които да развиват дружно. Това визира както плана " Вранино " в България, където има обилни запаси на газ от въглищни пластове, по този начин и нови благоприятни условия в Турция, където канадската компания към този момент добива горива в Черно море.

Новината пристигна паралелно с решението на Народното събрание да поддържа изследванията на газ в българската акватория. В края на предходната седмица депутатите разпоредиха на енергийния министър да организира договаряния за в консорциума сред TotalEnergies и OMV Petrom, който държи правата върху блока " Хан Аспарух ". Възможности в района От късото известие на Trillion Energy излиза наяве, че сътрудниците ще изследват стратегическите благоприятни условия в региона на енергетиката в България и Турция. Името на енергийния търговец не се загатва поради съглашение за дискретност, само че се показва, че компанията има оборот над 100 милиарда $ за 2022 година и се занимава с покупка, систематизиране и продажба на природен газ.

Канадската компания получи позволение за търсене и изследване за петрол и газ в блок " Вранино ", който е с повърхност близо 400 дка, през 2014 година Досега обаче дейностите там към момента не са почнали. Според оценка, направена от нидерландската Sewell & Associates тогава, евентуалните запаси на природен газ в блока са 573 милиарда куб. фут (над 16 милиарда куб. м), само че упованията са за много повече. Газът във " Вранино " Специфичното за евентуалното находище е, че газът се намира във въглищни пластове, което изисква специфична технология на рандеман. Това от своя страна докара до офанзиви против плана, като съперниците му заподозряха, че се възнамерява рандеман на шистов газ или газификация на въглища - нещо, което от компанията категорично отхвърлиха.

В същото време решението на екоминистерството, че цялостният работен план за изследванията няма потребност от екологична оценка, а такава ще се прави за обособените сондажи и стадии, беше оспорено и анулирано от съда през 2017 година В следствие компанията стартира подготовка на документите за екологична оценка, само че към този момент няма обществена информация тя да е утвърдена. Едва откакто стане това, ще стартира да тече и 5-годишинят период на разрешението за търсене и изследване във " Вранино ". Компанията възнамерява да направи 5 проучвателни сондажа в блока, който е бил необятно проучван още преди измененията.
Реклама Свързани публикации Защо България не добива природен газ? 4 ноември 2022, 07:26 Канадската Trillion Energy възобновява изследванията на природен газ край Добрич 3 май 2022, 08:39
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР