Проучванията показват, че 90% от случаите на рак на маточната

...
Проучванията показват, че 90% от случаите на рак на маточната
Коментари Харесай

Втори етап на ваксинационните дни през май и продължение на информационната кампания на Коалиция HPV и болница ВИТА

Проучванията демонстрират, че 90% от случаите на рак на маточната шийка и други ракови болести, свързани с човешки папилома вирус, като рак на ануса и рак на орофаринкса, могат да бъдат избегнати. Има страни, в които тези болести са доста едва публикувани с помощта на имунизациите и дейната профилактика.

Затова при започване на пролетта Коалиция HPV и Болница ВИТА сплотиха напъните си в взаимна акция, която цели повишение на информираността за нуждата от предварителна защита на онкологични болести с ранно имунизиране против 9-те вида HPV, които са най-разпространени.

През април се организираха първи имунизационни дни в Болница ВИТА, по време на които се имунизираха 14 пациента. Сред тях са три девойки под 17 години, 8 дами, ненавършили 30-годишна възраст, както и двама млади мъже. Една от имунизираните дами към този момент е притежател на 1 вид HPV и избра имунизацията, с цел да се защищити от останалите 8.

Всеки един от пациентите беше осведомен за болесттите, които могат да бъдат предотвратени с 9-валентната ваксина. По време на имунизацията уредниците отговаряха на въпроси, свързани с човешкия папилома вирус.

Предстоят вторите имунизационни дни: 14 и 15 май 2024 година от 14:00 до 16:00 часа в Болница ВИТА, гр. София, База 2, ул. „ Филип Кутев " 10.

Записването става в Superdoc до привършване на свободните часове: или на имейл: [email protected]

Ваксинацията на записаните участници ще бъде доказана с телефонно позвъняване на 13 май.

Пациентите ще бъдат ваксинирани гратис с 9-валентна ваксина като ще заплащат единствено цената на имунизацията: 270,00 лева за доза (курс с 3 дози).

За девойки сред 10 и 14 ненавършени години имунизацията е безвъзмездна, единствено в случай че бъде направена при общопрактикуващия доктор.

По време на имунизационните дни ще бъде предоставяна и спомагателна информация за предварителната защита против човешкия папилома вирус, болесттите, които могат да бъдат предотвратени, както и имунизациите, които се оферират против HPV.

Ваксината е най-ефективна, когато се приложи преди начало на полова интензивност. Тя нормално се понася добре и има малко странични резултати, идентични с тези на всички останали ваксини. Ползите от имунизацията против HPV надвишават изцяло риска от евентуални странични резултати.

За имунизиране против HPV не е належащо авансово проучване за носителство даже и при към този момент воден деен сексуален живот. Преди слагане на имунизацията при тях би трябвало да се изключи налично сега или скоро прекарано инфекциозно заболяване, т.е. претендентите за имунизация би трябвало да са клинично здрави.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР