Проучване на цените на слънчевата енергия показа изненадващи резултати. Само

...
Проучване на цените на слънчевата енергия показа изненадващи резултати. Само
Коментари Харесай

Изненадващи резултати от проучване на цените на слънчевата енергия

Проучване на цените на слънчевата сила сподели изненадващи резултати. Само за една година цените  на нови слънчеви съоръжения за произвеждане на сила са се намалили приблизително с 26%, оповестява Bloomberg New Energy Finance. В страни като Индия и Китай, където слънчевата сила навлиза с доста бързи темпове, цените са паднали даже с по-голям %.

Понижаването на цената на слънчевата сила води до това, че в този момент е по-изгодно да се построи промишлен енергиен парк от възобновими източници, в сравнение с да се поддържа работата на нуклеарна централа или на топлоелектрическа централа работеща на въглища. Годишните разбори за разноските за сила на Lazard.com оповестени при започване на ноември 2017 година демонстрират, че цените за поддържане на функционираща  нуклеарна централа, също както и на тези, които изгарят въглища, се покачват през последната година. В същото време цената за действието на възобновимите източници, главно слънчева сила и вятър, не престават да се намаляват, освен това трагично.

Може да се посочат най-малко два съществени фактора, които способстват за понижаването на цените на възобновимите енергоизточници – възстановяване на технологиите и увеличеното потребление на търговете, с цел да се подтиква конкурентното ценообразуване. При добива на сила от слънцето успеваемостта пораства непрестанно, като в този момент се добива повече електрическа енергия от едно и също количество светлина. При ветрените турбини, съгласно разбор на Голдман Сакс, през днешния ден новите технологии разрешават да се генерира същото количество електрическа енергия при вятър от 17 км/час, което преди 10 години се е генерирало при вятър със скорост от 34 км/час.

„ Това което стартира като развой за ликвидиране на въглеродните газове от въздуха, през днешния ден ще продължи като развой задвижван от икономическата успеваемост “, заключават от Голдман Сакс.

Тази смяна е извънредно значима – през днешния ден загрижеността за околната среда не е единствената движеща мощ зад налагането на чистата сила. Правителствата, компаниите и хората стартират да гледат на възобновимата сила като метод за икономисване на пари и увеличение на облагата. Екологичният резултат към този момент става непряк позитивен резултат на по-добрите бизнес практики. Доскорошните държавни дотации и субсидии за инсталирането на нови съоръжения за възобновима сила към този момент не са нужни. Във Англия се отхвърлиха от тях през 2016 година Наскоро план за нов безоблачен парк с мощ 350 мегавата беше препоръчан на Отдела за бизнес, енергетика и индустриални тактики на английското държавно управление и това ще бъде първият план, реализиран без дотации.

Ниските цени и високата успеваемост обезоръжават критиците на възобновимата сила, които до неотдавна се позоваваха на високите разноски и потребността от държавни субсидии за индустриалните паркове. И още нещо, в Съединени американски щати възобновимите енергийни източници основават работни места неколкократно по-бързо от останалите браншове в американската промишленост.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР