Проучване на Европейската централна банка (ЕЦБ) установи, че големите банки

...
Проучване на Европейската централна банка (ЕЦБ) установи, че големите банки
Коментари Харесай

ЕЦБ се притеснява за банките, ако фондовете изтеглят средствата си

Проучване на Европейската централна банка (ЕЦБ) откри, че огромните банки в еврозоната са уязвими от допустимо евакуиране на капитала от страна на фондове, застрахователи и клирингови къщи. Изследването открива, че експозицията както във връзка с банкови активи, като заеми, по този начин и пасиви, като депозити, е съсредоточена в 13-те най-големи кредитори в еврозоната.

Проучване на Европейската централна банка (ЕЦБ) откри, че огромните банки в еврозоната са уязвими от допустимо евакуиране на капитала от страна на фондове, застрахователи и клирингови къщи. Изследването открива, че експозицията както във връзка с банкови активи, като заеми, по този начин и пасиви, като депозити, е съсредоточена в 13-те най-големи кредитори в еврозоната.

Според изследването на максимален риск са изложени осемте световно значими банки от Европейския съюз (ЕС) - BNP Paribas, Deutsche Bank, BPCE, Credit Agricole, ING, Santander, Societe Generale и UniCredit.

Детайлното ревизиране на данни от страна на ЕЦБ се концентрира върху риска от разпространяване от по този начин наречените сенчести банки - като фондове и други финансови компании, които дават финансиране под една или друга форма - към обичайните кредитори и назад. Най-големият риск, който е открит, е, че банките в сянка биха могли да изтеглят средствата си от обичайните банки, като депозити и съглашения за назад изкупуване. Те съставляват 13% от всички пасиви на нови банки, само че повече за по-големите финансови институции..
Реклама
Най-голямата опция това да се случи би била самите банки в сянка да са наранени от изходящи потоци или загуба на доверие в дадена финансова институция. Други канали за разпространяване включват насилствени продажби на активи от банки в сянка, което би предизвикало загуби на обичайните банки, защото техните портфейли постоянно се припокриват или са свързани, декларират от ЕЦБ. Като прибавят, че проблеми на редовно значими кредитори също би основало такива за банките в сянка.

" Това финансиране може да бъде мощно сензитивно към кредитното качество на банките получатели и може да ускори натиска за финансиране, пред който са изправени банките, в случай че стабилността на техните основи е сложена под въпрос ", споделиха от ЕЦБ. " Ако една или група от такива (банки) изпаднат в усложнение, евентуално ще има обилни последствия във връзка с способността на обилни елементи от бранша на небанковите финансови медиатори (НБФИ) да ръководят ликвидността и пазарните опасности ", прибавят от централната банка. Европейски Съюз с проект за понижаване на разноските за финансови артикули Европейски Съюз показа проект за понижаване на броя на вложителите на дребно, които заплащат на банки и застрахователи за финансови артикули. Целта е по този метод да се насърчат вложенията и финансов пазар да стане по-дълбок и по-ефективен.

Инвестиционният пакет за търговия на дребно стяга съществуващите капиталови закони на Европейски Съюз, като включва възбрана за банките и застрахователите да заплащат комисионни за продажбите на техните артикули от брокери, които не са давали препоръки на клиентите, обявиха от Европейската комисия. Едва 17% от активите на семействата в Европейски Съюз са били под формата на акции и облигации през 2021 година, което е много под равнището, което се следи в Съединени американски щати. Причината за това е, че потребителите избират да държат парите си в банка. Таксите на вложителите на дребно са с 40% по-високи от тези, които заплащат институционалните вложители, сподели комисията.

Повечето капиталови артикули на дребно се продават посредством модел, основан на комисиони, като клиентите не постоянно получават най-хубавите покупко-продажби, считат от Европейска комисия. След тежка опозиция от страна на Германия, Италия, Франция и промишлеността против цялостната възбрана на комисионните, изпълнителната власт на Европейски Съюз съобщи, че ще предприеме " поетапен метод ". Той предлага лимитираната възбрана за това комисионната да бъде съпроводена от по-строги текстове за това до каква степен продуктите са подобаващи за купувача, като се оферират препоръки. Продуктите също по този начин ще имат " стойност за парите ", измерена по отношение на нови критерии за цена и успеваемост от регулаторите на Европейски Съюз.
Реклама
" Доказателствата демонстрират, че има някои артикули на пазара, които дават дребна, в случай че въобще дават каквато и да било стойност за парите на непрофесионалния клиент, по-специално заради високите цени на продуктите ", се споделя в изказване на изпълнителният орган на съюза. Еврокомисарят по финансовите услуги Мейрид Макгинес съобщи, че цялостната възбрана на комисионните към момента е на масата, само че това би могло да се случи едвам след три години.
Свързани публикации Българска народна банка загатна, че от есента може още да повиши наложителните минимални запаси на 15% 30 май 2023, 12:45 Еврозоната избегна криза след алегоричен растеж през първото тримесечие 16 май 2023, 14:07
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР