Прототипът на българската ваксина срещу COVID-19 ще бъде готов до

...
Прототипът на българската ваксина срещу COVID-19 ще бъде готов до
Коментари Харесай

Прототипът на българската ваксина срещу COVID-19 ще бъде готов до края на годината

Прототипът на българската ваксина против COVID-19 ще бъде подготвен до края на годината. Това съобщи пред проф. Пенка Петрова, шеф на Института по микробиология към Българска академия на науките.

„ Вече са определени вирусните белтъци, против които да се работи, а откакто е подготвен прототипът, ще стартират опити върху мишки и хора, с цел да се потвърди какъв брой е имуногенна и безвредна имунизацията “, добави Петрова.

Тя изясни, че част от опитите ще бъдат осъществени в институт „ Пастьор “ в Париж, откъдето идва главното финансиране досега.

По отношение на имунизацията на Pfizer, Петрова разяснява, че имунизацията на американската компания  е сложна за предпазване, до момента в който нашата е протеинова и има по-голяма непоклатимост.

„ От Pfizer споделят, че ще се транспортира на изсъхнал лед до самите лечебни заведения, след което би трябвало да се съхранява до минус 70 градуса, с цел да бъде постоянна. В елементарен ледник ще устоя до 5 дни, което значи, че особено би трябвало да се закупува средства за предпазване ", изясни експертът.

Проф. Петрова разяснява и ограниченията, като ги назова верни и изясни, че вирусът е мутирал, което го прави по-вирулентен, само че по-малко рисков.

7 ваксини в напреднала фаза има, страната ни също ще взе участие в договорите по тях – квотата ни е 13 млн. ваксини, което съгласно шефа на Института по микробиология към Българска академия на науките е прекалено много за страната ни.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР