Протест блокира днес за повече от час главния път Девин

...
Протест блокира днес за повече от час главния път Девин
Коментари Харесай

Жители на община Доспат протестираха с искане за увеличение на дървата за отопление

Протест блокира през днешния ден за повече от час основния път Девин - Доспат при разклона за село Късак. В него се включиха десетки поданици на община Доспат, които упорстват за законодателни промени, с които да се усили количеството дърва за отопление за популацията.

Хората са недоволни от смяната в Закона за горите, влезнала в действие от тази година, с която се понижават количествата дърва за огрев. Сега на едно домакинство се поставят до 10 пространствени кубически метра дърва, а това било незадоволително. Преди смяната всяко домакинство е имало право на 10 кубика дърва, само че плътни, което се равнява на към 16-17 пространствени кубически метра дърва. Хората недоволстват, че с дребното отпуснати количества се усилват транспортните разноски, а също така се е нараснала цената на дърва на корен – от 6 лева на 12 лева

Касим Кехайов - кмет на с. Късак: Законът би трябвало да бъде изменен от Народното събрание, законодателят би трябвало да намерения за тия пространствени и плътни кубици. Ако бяха 10 плътни са 16 пространствени. А те в действителност понижиха кубиците на 6 плътни - 10 пространствени. И превоза, и дървесината става 130-140 лв., с превоз, с рандеман, с вървене и просто не е обикновено това за нашия регион.

Елин Радев - кмет на Доспат: Ще създадем една петиция до Народното събрание, до министър-председателя, да желаеме да се промени този закон напълно в интерес на популацията. Тука само с дърва се отопляваме. Нямаме Топлофикации, газификации и не може да ни лимитират примерно до февруари месец да се отопляваш, а от февруари по-късно какво да правиш?
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР