Променят Закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС). Целта е

...
Променят Закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС). Целта е
Коментари Харесай

Промяна в закона: Плащаме на домоуправител, независимо дали е фирма или съсед

Променят Закона за ръководство на етажната благосъстоятелност (ЗУЕС). Целта е да се улесни достъпът до средства за енергийно възобновяване в многофамилни жилищни здания, стимулират се от Министерския съвет.

С измененията ще има възнаграждение на шефа на етажната благосъстоятелност, без значение дали е комшия или компания.

Децата под 6-годишна възраст ще бъдат освободени от разноски за ръководство и поддръжка. Управителят на етажната благосъстоятелност ще е задължен всеки месец да разгласява на видно и общодостъпно място доклад за приходите и разноските за месеца.

Хората, които ръководят и поддържат етажната благосъстоятелност, може да бъдат търговци по смисъла на Търговския закон, като се изключи физическите лица - търговци по същия, които не могат да бъдат професионални шефове.

Регистрацията на професионалните управители-търговци е със период на деяние до 5 години. Те би трябвало да обновяват информацията в него всякога, когато настъпят нови условия, които засягат условията към тях.

Ако професионален управител-търговец, който прави ръководство на етажна благосъстоятелност е без нужното по този закон уверение за регистрация или продължава да реализира такава активност след изтриване на регистрацията, се санкционира с имуществена глоба в размер от 500 до 1000 лева, а при наново нарушаване от 1500 лева до 2000 лева

Промените са в осъществяване на промяна „ Улесняване и повишение успеваемостта на вложения “, залегнала в Националния проект за възобновяване и резистентност на Република България (НПВУ/Плана), имаща отношение и към осъществяването на план „ Подкрепа за стабилно енергийно възобновяване “.

Според промените, всяка етажна благосъстоятелност ще може да открие банкова сметка със особено предопределение за събиране на средства за ръководство и поддръжка на общите елементи на етажната благосъстоятелност. Това ще улесни и кандидатстването по групови заеми пред разнообразни финансови институции. Разпореждането с този запас ще може да се прави от ръководителя на управителния съвет (управителя) след решение от Общото заседание. 

По друг метод ще се организира и общото заседание на притежателите – ще се позволява и онлайн връзка. То ще може да се извърши до 7 дни преди осъществяване на съвещанието посредством декларация, подписана саморъчно и предадена на управителния съвет (управителя), или изпратена на е-поща, подписана с дипломиран електронен автограф. Отпада нормативно избраната опция за отсрочване на общото заседание за идващия ден, в случаите, когато не е налице изискуемият кворум. Според измененията, общото заседание ще се отсрочва с един час и ще се счита за законно, колкото и идеалните елементи от общите елементи на етажната благосъстоятелност са показани.

С измененията всеки притежател или ползвател в период до 15 дни от придобиване на правото на благосъстоятелност или прилагане на независим обект в постройката в режим на етажна благосъстоятелност, както и при отдаване на независимия обект чартърен или встъпване в друго правно отношение, допускащо престояване на лица, разнообразни от притежателя, в независимия обект, би трябвало да подаде декларация за регистриране в книгата на етажната благосъстоятелност на съответните данни.

При несъблюдение на това му обвързване, се санкционира с санкция от 50 до 250 лева, когато е физическо лице, или с имуществена глоба от 100 до 500 лева, когато е юридическо лице.

Предвижда се книгата на етажната благосъстоятелност да може да се поддържа и в електронен тип.

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР