Промените в закона: Работата на професионалния домоуправител ще бъде под

...
Промените в закона: Работата на професионалния домоуправител ще бъде под
Коментари Харесай

Промените в закона: Работата на професионалния домоуправител ще бъде под регистрационен режим


Промените в закона: Работата на професионалния домоуправител ще бъде под регистрационен режим. Тази седмица Народното събрание гледа на второ четене закона, който урежда връзките
сред съседите в блоковете.
Припомняме, че от 2019 година Асоциацията на сдруженията, ръководещи етажна благосъстоятелност, интензивно работи по основаване на нов закон. Целта е той да регламентира връзките в сектора. Поради нестабилната политическа конюнктура и непрекъснатата промяна на държавни управления обаче едвам на 9 юни т. година новият закон мина своето първо четене в пленарната зала.
Второто следва на 6 юли.
Професията „ домоуправител “ и нейната активност ще бъде наранена с измененията в закона. Заради стотиците образци на измами пък е напът да се сътвори обществен указател към Министерство на регионалното развитие. В него ще са вписани и вътрешните шефове и ще се знае кой защо носи отговорност. Другата основна смяна се отнася до болшинствата,
с които се вземат решенията за всеки блок.
Промяна има и в връзките с банките. Въпреки че парите са общи – на входа, титуляр на сметката е физическо лице. Има нови текстове, касаещи компаниите, които правят активност като професионални домоуправители. За тях ще се вкарат избрани условия, както и наложителна регистрация.
Лилия Чолакова от Асоциацията на сдруженията,
ръководещи етажна благосъстоятелност в Пловдив, разяснява някои от идните промени по този начин: „ Приветствам и съм позитивно настроена към идните промени в ЗУЕС. С тях ще се вменят повече отговорности на домоуправителя, неговата работа ще бъде транспарантна и ще затрудни злоупотребите.
Работата на професионалния домоуправител
ще бъде под регистрационен режим, който може да бъде преустановен при некачествена работа на сдружението. В законопроекта не е планувана смяна на текста, който регламентира разпределението на разноските за ръководство и поддръжка. Считам, че в него би трябвало да се създадат промени, които да дадат опция на притежателите в постройката сами
да дефинират метода на систематизиране на тези разноски.
Това може да се осъществя на второ четене в зала. Надявам се националните избраници да осъзнаят тази нужда и да гласоподават измененията и в тази част “.

С днешна дата и жители, и професионални домоуправители се надяват с ясни правила да се подобрят междусъседските връзки в блока.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР