Промените в климата влияят върху сеизмичната активност, твърди екип от

...
Промените в климата влияят върху сеизмичната активност, твърди екип от
Коментари Харесай

Експерти: Глобалното затопляне влияе върху земетръсните процеси

Промените в климата въздействат върху сеизмичната интензивност, твърди екип от интернационалните учени, представен от електронното издание Юрикалърт.

Когато експертите се пробват да открият причина за земетресение, те постоянно стартират търсенето си в подземните пластове. Дългогодишните сеизмични проучвания са посочили, че конфликтът на тектонични плочи и придвижването на подземни разломи и пукнатини са главният фактор, който провокира земетресения.

Научен екип, воден от откриватели от Масачузетския софтуерен институт, обаче установи, че метеорологични феномени също могат да имат роля при предизвикването на трусове. Сред учените има представители на Токийския и на Виенския университет.

В изследването, оповестено в изданието Science Advances, те изясняват, че интервали на значителни снеговалежи и дъждове евентуално са съдействали за голям брой трусове в Северна Япония в последните няколко години. Според експертите от Масачузетския софтуерен институт това е първото проучване, което демонстрира, че климатичните условия могат да провокират земетресения.

" Виждаме, че снеговалежите и други натоварвания на повърхността, свързани с околната среда, въздействат върху подземното налягане, а интервалът на интензивните превалявания е обвързван с началото на голям брой трусове ", споделя водещият създател на проучването Уилям Франк от  Масачузетския софтуерен институт. " Така че климатът явно оказва въздействие върху реакцията на земната повърхнина, а част от нея са трусовете ".

Новото изследване се концентрира върху поредност от трусове на полуостров Ното в Япония. Екипът открива, че сеизмичната интензивност в района е изненадващо синхронизирана с избрани промени в подземното налягане и че те се въздействат от сезонните модели на превалявания от сняг и дъжд. Учените допускат, че тази нова връзка сред земетресенията и климата може да не е присъща единствено за Япония, а да играе роля в разтърсването на други елементи на света.

С взор към бъдещето те предвиждат, че въздействието на климата върху земетресенията може да стане още по-силно изразено с световното стопляне.  

" Ако навлизаме в интервал на изменящ се климат с по-екстремни превалявания и чакаме преразпределение на водата в атмосферата, океаните и континентите, ще се промени методът, по който се натоварва земната кора ", отбелязва Франк. " Това сигурно ще окаже въздействие и е връзка, която бихме могли да проучим в допълнение ", написа Българска телеграфна агенция.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР