Прокурорската колегия на ВСС призовава обществото за повече толерантност и

...
Прокурорската колегия на ВСС призовава обществото за повече толерантност и
Коментари Харесай

Прокурорската колегия на ВСС призовава обществото за повече толерантност относно Иван Гешев

Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет приканва обществото за повече приемливост и отговорност в провежданото разискване на номинираната кандидатура за основен прокурор. Това се показва в позиция на Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет във връзка оповестения на 02 август 2019 година в интернет уеб страницата „ capital.bg “ коментар „ Тоягата и морковът зад номинацията на Иван Гешев “, както и по отношение на постъпилата във Висш съдебен съвет Позиция на Асоциацията на прокурорите в България в отбрана на положителното име на прокурор Силвия Соколова от Специализираната прокуратура.

„ Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет показва безпокойството си от отрицателната акция, осъществена в част от българските медии, против заместника на основния прокурор Иван Гешев - претендент за основен прокурор на Република България, както и против прокурорите и следователите, подкрепили неговата кандидатура. С паника и угриженост следим тенденциозните и манипулативни мнения, отзиви и отрицателни изявления, накърняващи положителното име, професионалния престиж и независимостта на прокурори и следователи. Тези прояви основават предубеност и поляризират публичното мнение за да дискредитират прокурорската институция и да насочат дебата напълно отвън законоустановената процедура и органа по нейното осъществяване ", се посоча в позицията.

„ Подобни тенденциозни внушения участват и в посочения материал „ Тоягата и морковът зад номинацията на Иван Гешев “, засягайки и прокурор Силвия Соколова от Специализираната прокуратура, Димитър Петров – административен началник на Специализираната прокуратура, и кадровите решения от последните съвещания на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет. За тяхната манипулативност и неистинност свидетелства също събитието, че коментарът е оставен без създател.

Намираме за належащо да заявим, че професионалният и публичен спор по провежданата сега от Пленума на Висш съдебен съвет процедура за избор на основен прокурор, следва да се води със съществени причини и доброжелателен звук ", декларират от Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет.

Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет приканва обществото и медиите за повече приемливост и отговорност в провежданото разискване на номинираната кандидатура за основен прокурор. „ Това би дало опция на жителите сами да създадат заключения за качествата на издигнатия претендент, би запазило независимостта на магистратите, които поддържаха номинацията, както и непредубедеността на останалата общност, декларирала поддръжка. По този метод се основават гаранции за законосъобразно протичане на самостоятелен и аргументиран избор от Пленума на Висшия правосъден съвет ", се показва в позицията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР