Прокуратурата разследва обществена поръчка в МВР по времето на Иван

...
Прокуратурата разследва обществена поръчка в МВР по времето на Иван
Коментари Харесай

Прокуратурата проверява как за 5 г. проектът за личните документи се оскъпява с 81 милиона лева

Прокуратурата проверява социална поръчка в Министерство на вътрешните работи по времето на Иван Демерджиев. Държавното обвиняване ревизира дали Министерство на вътрешните работи е било ощетено за 81 милиона лв.. По случая към този момент няма обвинени лица.

Софийската градска прокуратура ревизира социална поръчка за нова система, която ще издава персоналните ни документи.

Първоначално в документите от 2018 планът е бил оценен за 238 милиона лв. без Данък добавена стойност. Пет години по-късно и след индексация поръчката се оскъпява до 320 милиона лв. без Данък добавена стойност.

През август Министерство на вътрешните работи алармира прокуратурата за вероятно закононарушение, осъществено от служебния министър Иван Демерджиев. Наблюдващият прокурор открива данни за закононарушение от общ темперамент. Те се базират на сигнала от Министерство на вътрешните работи, както и на отчета на държавната финансова ревизия.

Проектът започва през 2019 година, забавянето в него ще бъде наваксано

Разследването се води за това, че в интервала от декември 2022 година до юни 2023 година длъжностно лице е направило занемареност, от която са последвали обилни вреди за Министерство на вътрешните работи в размер на 81 милиона лв..

Иван Демерджиев твърди, че индексацията е подписана след координиране с Агенцията по публични поръчки, а процедурата е траяла близо 5 години. В новия контракт са планувани и спомагателни действия от страна на фирмата-изпълнител, споделя Демерджиев в своя позиция до bTV.

Личните ни документи ще съдържат електронен идентификатор, който ще ни разрешава да вършим онлайн транзакции с разнообразни държавни администрации

Реално заплащане по контракта от екипа на Демерджиев не е осъществявано. Такова е направил екипът на Калин Стоянов месеци след встъпването си в служба и след подробна вътрешна инспекция.

Бившият Министерство на вътрешните работи министър от служебното държавно управление твърди още, че не е издирван от прокуратурата за информация по проблема.

  “Ние като ново държавното управление нямахме опцията да я прекратим, тъй като това щеше да докара до наказателни процедури по отношение на страната “, обясниха проблема от екипа на Калин Стоянов.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР