Прокуратурата на България е унищожила данните за водените от нея

...
Прокуратурата на България е унищожила данните за водените от нея
Коментари Харесай

Скандал: Прокуратурата е унищожила данните от разследванията за престъпления по „възродителния процес“

Прокуратурата на България е унищожила данните за водените от нея следствия за закононарушения, осъществени по време на „ възродителния развой “.

Това стана ясно от писмо, подписано от изпълняващия функционалността основен прокурор Борислав Сарафов, с което разполага.

Документът е от 20 февруари 2024 година и съставлява отговор по заявление за достъп до информация на Гражданска организация за правдивост, права и културно съдействие на Балканите.

Организацията сплотява някогашните лагеристи от лагера „ Белене “ по време на „ възродителния развой “ и техните близки.

Те са поискали от прокуратурата по закона за достъп до социална информация данните съдържащи се в прокурорска кореспонденция от 2003 година, отнасящи се до водените от прокуратурата след 1989 година каузи за закононарушения, осъществени по време на насилствената асимилация, извършена от тоталитарния комунистически режим отпред с Тодор Живков против българските жители от турски генезис в интервала 1984-1989 година

Заявлението им е подадено със съдействието на фордация " Програма достъп до информация ", която прави годишен мониторинг върху използването на Закона за достъп до социална информация в България и спазването му.

Изпълняващият функционалността основен прокурор е показал, че „ според номенклатурата на делата в прокуратурата на република България поисканата от вас кореспонденция с рег. №2903/2003 година по разказа на прокуратурата на република България е унищожена с акт за заличаване на неценни документи с изминал период на от 7 февруари 2023 година “

Поради тази причина като неналичен документ прокуратурата не може да приложи Закона за достъп до социална информация.

През лятото на 2022 година членове на Гражданска организация за правдивост, права и културно съдействие на Балканите стачкуваха милно пред Съдебната палата в София против отхвърли от правораздаване, основно по виновност на прокуратурата по делото против отговорните висши партийни функционери за „ възродителния развой “.

През март 2022 година делото, заведено през 1991 година, бе прекъснато от прокуратурата след гибелта на последния обвинен по него – Георги Атанасов, министър председател в интервала (1986-1990).

От сдружението на някогашните лагеристи в „ Белене “ апелираха пред съда прекратяването и Апелативният съд на София анулира прокурорския акт, с който държавното обвиняване искаше да постави кръст на делото.

Съдът постанови, че преди да бъде прекъснато прокуратурата би трябвало да обясни дали са осъществявани други закононарушения по време на „ възродителния развой “ и едвам тогава да вземе дефинитивно решение за делото.

Съдът също по този начин принуди Военно-окръжната прокуратура на София, която официално води дело за „ възродителния развой “, първи път от 34 години да даде достъп на жертвите и техните юристи до материалите по следствието, с които те се срещат сега.

 ds_svedeniya_vazr-proces.jpg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР