Производството на традиционен мед не е достатъчно за Златан Милев

...
Производството на традиционен мед не е достатъчно за Златан Милев
Коментари Харесай

Сладко като мед, люто като... мед

Производството на обичаен мед не е задоволително за Златан Милев и той забърква миксове с люти чушки, куркума и шафран. Брандът Honey Talks търси композиция сред качество и дизайн. Клиенти са посетителите в пловдивския " Капана ", както и локални и занаятчийски магазинчета.
Какво е общото сред нравствен чиновник, " Капана " в Пловдив и лютите чушки? Отговорът, който надали идва първосигнално, е - бранд, развиван от четири години от Златан Милев и неговия другар от детството - дякон Бранимир. може да бъде открит на няколко места в пловдивския квартал " Капана ", а партньорството с производителя на люти сосове Chilli Hills води до невероятни комбинации като мед с люта чушка Bird`s eye.

Милев е образен мърчандайзер във веригата за дрехи H&M, само че другояче дава отговор за всичко, обвързвано с медения бранд - за маркетинга и концепциите, връзките с клиенти и сътрудници, доставки, експорт, предложение и ценообразуване. А дякон Бранимир е пчелар и се занимава с добива на някои от типовете мед на Honey Talks. Всичко се случва посредством компанията " Аттраверсиамо ", в която дяловете държат Милев и майка му.
Реклама
" Радва ни това, че сме построили всичко с доста старания и малко по малко. Предлагаме 100% естествен пчелен мед в лимитирани партиди както от наш пчелин, по този начин и от други тествани места. Стремим се да поддържаме многообразие от разнообразни типове, като вършим и миксове с джинджифил, куркума, черен пипер, шафран. Също по този начин използваме новаторски способ, който не разрешава на меда да кристализира и го трансформира в крем мед ", изяснява Милев.
В началото бе Brexit
Създаването на бизнеса лишава към година. Всичко стартира през 2019 година с едно питане от другари от Англия дали има метод медът, който Милев създава, да бъде брандиран и изнасян. Така поражда казусът с търсенето на подобаващото пакетиране. " В България има доста малко видове буркани, които стават, т.е. да наподобяват добре, да не са на ролков етикет и да покриват задачите на нашия брандинг. Още през цялото време искахме дизайнът ни да превъзхожда всички останали марки, което ни лиши малко повече време, само че го изпипахме. Смея да настоявам, че Honey Talks е много по-различен от множеството ни съперници и това е линията, която се стараем да поддържаме ", споделя Милев.

Спецификата на самия етикет значи, че всеки буркан минава през него и лепенето става на ръка. В последна сметка Honey Talks получава нужните за експорта документи, а затварянето на продукта става в две от водещите български заводи в сектора - " Роял бийс " и " Амброзия България ". Успяват да изнесат към една четвърт от годишната си продукция във Англия, само че след това се усещат резултатите от Brexit и пандемията от ковид и упоритостите за разгръщане на непознати пазари са краткотрайно прекратени, въпреки Милев да планува скорошно възобновяване на доставките за Обединеното кралство. С английската самодейност обаче началото на бизнеса му в България е към този момент сложено.

Милев е живял дълго време в София и Флоренция, само че се мести в Пловдив, където на втората година от връщането си вкъщи стартира да се занимава с Honey Talks. После следва още по-категорично тичане от огромния град - в Чирпан, откъдето сега движи бизнеса. " Първоначално започнахме с два продукта, след това добавихме още. Всяка година опитваме нови разновидности и допълваме. Така се появиха и по-нетипичните комбинации, с куркума и черен пипер да вземем за пример ", споделя той. Медът за два от продуктите идва напълно от пчелините на дякон Бранимир в Старозагорска област, само че двамата съдружници работят и с други пчелари от разнообразни райони.
По-нестандартен усет предлага миксът от мед с Bird`s eye, която е една от приблизително лютите чушки на Chilli Hills Фотограф: Надежда Чипева Реклама
Не са липсвали провокации. Първоначално стартират с ценообразуване, което се оказва погрешно занижено и се постанова напълно нов развой на изчисление, само че са удовлетворени, че грешката е хваната първоначално и не се е стигнало до продажби на загуба. Междувременно тестват разнообразни опаковки и материали. Етикетът е по концепция на Милев, която е осъществена от фрийланс дизайнер. " Целта беше да е изчистен, запаметяващ се, хипстърски. Но при отпечатването на първата партида всички етикети бяха изкривени и трябваше една седмица преди началото на продажбите да стартираме изначало ", споделя Милев.

Двамата съдружници се сблъскват и с редизайн в придвижване: " Бурканите, с които започнахме, бяха спрени от произвеждане и се оказа, че сме създали някакво количество, само че няма по какъв начин да продължим по същия метод. Наложи се да изберем различен буркан и да съобразим дизайна ", показва Милев. И добавя, че непрекъснато следи за качеството на продукта, като с времето е почнал да оглежда и конкуренцията - какво вършат, какви цени поддържат, специфики на опаковките и разфасовките.
Как е на усет, само че и по какъв начин наподобява
За Милев положителният артикул се характеризира от две неща. " С качеството не вършим никакъв компромис. Ако получим заготовка от някой пчелар, я даваме първо в лаборатория, с цел да бъде изследвана. Но също по този начин държим и на дизайна, който съгласно мен в сектора е мощно подценяван. Като видиш някой артикул, да си кажеш: Много е добър! ", споделя Милев.

Цената на огромната разфасовка от 700 грама е сред 12 и 17 лева според от типа мед - лавандулов, билков, полифлорен или магарешки трън. Малките буркани от 240 грама и с цена сред 8 и 10 лева са непокътнати за нетрадиционни вкусови опити, като да вземем за пример бяла акация с шафран, който идва от дребен български производител, сертифициран във Франция. " Стремим се да развиваме тази ниша с локалните производители. Предпочитаме работата с крайни консуматори, както и с локални и занаятчийски магазинчета, като сме отказали да си партнираме с няколко огромни вериги ", показва Милев. Honey Talks може да бъде открит в магазините на Chilli Hills, ресторант " Паваж ", Q-ftetaria и други. Може да се каже, че видът клиент, към който е таргетиран продуктът, е посетителят на " Капана " - млад изобретателен човек, който работи, пътува, вижда непознати марки, съпоставя.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Енергетика 2 Политика 3 Компании 1 Коментари и разбори 2 Свят 3 Строителство и парцели 1 Политика 2 Енергетика 3 Градове Реклама
Партньорството с Chilli Hills става още при първата партида подготвен мед. Милев взема решение да изпрати образци за съвет на няколко свои познати, развили български марки, които са се сблъсквали с всевъзможни компликации. Александър Кюркиев - един от създателите на Chilli Hills, харесал продукта и се заел да спомага с ноу-хау и контакти. Така се стига до забъркването на меда с Bird`s eye, която е една от приблизително лютите чушки на марката.

Първоначалната инвестиция в Honey Talks е сред 5 и 10 хиляди лв., които идват от персонални спестявания и заем. Но последните три години са цялостни с провокации - Brexit (по отношение на износа във Великобритания) и пандемията от ковид и войната в Украйна (във вътрешен план), и Милев споделя, че в случай че не е била другата му работа, е нямало да се оправи. " Всяка година задачата ни е да продадем това, което сме произвели, и реинвестираме в нови артикули. Продължаваме да работим с хората, с които го вършим по принцип, само че много от дребните сътрудници - пекарни, биомагазинчета, банкрутираха поради затруднената обстановка. За предходната година оборотът ни се покрива с първичната инвестиция от 5 - 10 хиляди лв. ", показва Милев. Но е безапелационен, че ще продължи да влага " всеки един вероятен лев " в бизнеса с мед, тъй като счита, че той има бъдеще и след турбуленциите неизбежно ще докара до възвращаемост.
Q&A Колко огромен е екипът ви? В момента сме двама души - дългогодишни другари, и няколко фрийлансъри.Кои бяха първите артикули, които предложихте на пазара? Започнахме с билков мед и крем мед от магарешки трън, който изключително доста се харесва от децата.Как се рекламирате? Достигаме до доста от клиентите си посредством сътрудниците, с които работим, и посредством обществените мрежи. Време ни е и за уебсайт. Срещам се персонално с множеството директни купувачи, защото считам, че е по-интимно да си познаваш потребителите и те да те познават - от кое място идваш, какво правиш. Свързани публикации Пчелен опит 8 ноември 2019, 09:00 Не единствено мед, не просто рози 1 ноември 2019, 10:45 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Марина Станева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР