Професор Бетани Хюз посети Созопол, за да снима епизод от

...
Професор Бетани Хюз посети Созопол, за да снима епизод от
Коментари Харесай

Водещата от ВВС Бетани Хюз се гмурка край Созопол

Професор Бетани Хюз посети Созопол, с цел да снима епизод от новия сезон на " Съкровища с Бетани Хюз ". Награждаваният историк, създател и ефирен водещ ще опише в него за новите открития на разкопките на мястото, където ще се строи новата автогара в Созопол, за остров Свети Кирик и Юлита, както и за находките от подводната археология в региона на пристанището.

Чаровната Бетани Хюз и екипът й бяха посрещнати от зам.-кмета Андрей Николов. Той й описа за първите заселници от Гърция по Черноморието и основаването на града-държава – Аполония. Николов направи бърза обиколка на античното благосъстояние, което разкриват археолозите в града. Обърна внимание и на най-новите разкрития на средновековния некропол в непосредствена непосредственост до постройката на общината.

Професор Хюз прояви интерес към тях, както и към острова Св. Кирик и Юлита. Тя показа, че първият епизод, който е снимала предходната година, е бил отдаден на Тракия. От един месец той се излъчва по BBC. Скоро ще бъде допустимо да се гледа и по историческите канали. Премиерата на епизода за България е на 24 май.

Вторият епизод ще бъде отдаден на средновековната просвета и мултикултурните пластове в Созопол, Пловдив и Велико Търново. Сега водещата е посетила и архитектурния обект и некропол в Дебелт.

Предстои при идващото си посещаване да обърне особено внимание и на остров Св. Иван. Акцентът ще е върху гръцката колония в Аполония. Идеята е да се създадат три серии за България.

" Когато излъчихме първата серия, доста хора писаха до BBC и ни споделиха, че не са предполагали, че има толкоз доста съкровища в България “, показа Бетани Хюз пред зам.-кмета Андрей Николов.

Със съдействието на шефа на археологическия музей и на Общинския културен институт Димитър Недев, проф. Хюз отплава до остров Св. Кирик и Юлита. Тя избра водния път, с цел да усети какво са изпитали първите заселници.

На острова водещата сподели за феновете две стъкленици с парфюм, които бяха открити на разкопките на средновековния некропол и

монета с облика на господ Аполон, сечена в антична Аполония. Бетани Хюз описа за първата колония от гърци на Черно море, която е била точно тук.

Тя се впусна и под вода със съдействието на шефа на Центъра за подводна археология Найден Прахов. Екипът прегледа и снима находките в региона на пристанището в Созопол. Водещата даже извади амфора от морето.

Проф. Бетани Хюз си потегли от Созопол с дарове от зам.-кмета Андрей Николов. Най-голямо усещане й направи сладкото от зелени смокини, за което разбра, че е запазена марка на античния град.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР