Проф. Джингова активно участваше в създаването на специалността Ядрена химия

...
Проф. Джингова активно участваше в създаването на специалността Ядрена химия
Коментари Харесай

Отиде си професор Джингова

Проф. Джингова интензивно участваше в основаването на специалността " Ядрена химия " във Факултета по химия и фармация на Софийския университет

Софийският университет " Св. Климент Охридски " с надълбоко огорчение заяви за кончината на проф. доктор на химическите науки Румяна Георгиева Джингова-Костадинова, дълготраен учител и неуморен откривател, професор по аналитична химия във Факултета по химия и фармация на СУ, съобщи

Румяна Георгиева Джингова-Костадинова е родена на 20 април 1951 година в София. През 1975 година приключва Химическия факултет (сега Факултет по химия и фармация) на Софийския университет със компетентност " Химик-радиохимик ". Научната й кариера е трайно обвързвана с катедрата " Аналитична химия " на Факултета по химия и фармация. През 1982 година придобива докторска степен по аналитична химия. Работи поредно като химик, теоретичен помощник трета степен, втора и първа степен. През 1991 година се хабилитира като старши теоретичен помощник втора степен, а от 1996 година е преназначена като доцент. През 2003 година пази дисертация за научна степен " Доктор на химическите науки ", а две години по-късно (2005 г.) е определена за професор по аналитична химия. В интервала 2007-2011 година е началник на катедрата " Аналитична химия " и на основаната през 2011 година Лаборатория по следови разбор: ИСП техники и радиоаналитични способи.

Научните ползи на проф. Джингова включват развиване и приложение на инструменталните аналитични (INAA, XRF, ICP-OES, ICP-MS, LA-ICP-MS) и хроматографски способи за проучване на обекти от околната среда, археологични и биологични проби.

Проф. Джингова интензивно участваше в основаването на специалността " Ядрена химия " във Факултета по химия и фармация на Софийския университет, която е въведена през 2006 година за обучаване на ново потомство нуклеарни химици, и е неин началник до 2017 година Била е и началник на магистърските стратегии: " Радиохимия и радиоекология ", " Ядрена химия " и " Археометрия ".

" Проф. Джингова имаше богат преподавателски опит, обвързван с научноизследователските й ползи и знания по " Ядрени способи за разбор ", " Радиоекология ", " Радиохимия и радиоекология ", " Радиоаналитични способи ", " Радиоаналитична химия ", " Аналитична химия ", " Инструментални способи за разбор ", " Химия на околната среда ", " Аналитична химия на околната среда " и други. Изследователските и креативните си умения, познания и опит споделяше с по-младите си сътрудници при търсене на нови подходи и приложение на рентгенови, масспектрални и хроматографски способи за проучване на неорганични и органични замърсители в обекти от околната среда, течни и твърди боклуци и други ", означават от СУ.

Интердисциплинарните и настоящи научни проучвания на проф. Джингова привличаха доста дипломанти и докторанти. Под научното й управление са предпазени над 50 дипломни работи и седем докторски дисертации, като всички нейни докторанти не престават да се занимават с научноизследователска и преподавателска активност в региона на аналитичната и биоаналитичната химия, радиохимията и радиоекологията, археометрията и други.

Проф. Джингова е създател и съавтор допълнително от 150 научни изявления. Има и над 1300 цитата на нейните научни писания.

Проф. Джингова имаше разнообразно и дейно интернационално съдействие. Била е стипендиант и гост-изследовател в едни от най-реномираните международни научни центрове и университети - в Ядрения център в Юлих, в Международния върховен институт в Цитау, в университетите в Саарланд, Саарбрюкен, Солун и други.

Проф. Румяна Джингова беше водещ откривател в Центъра за подготвеност " Чисти технологии за устойчива околна среда - води, боклуци, сила за кръгова стопанска система " (Clean&Circle) и откривател в Националната научна инфраструктура INFRAMAT (Модерна изследователска инфраструктура в поддръжка на науката, културата и софтуерното развитие) и в " Предотвратяване на разпространяването на трудноразградими органични химикали в системата почва - наслойка - вода за кръгова стопанска система " (PROMISCES).

За цялостната си активност професор Румяна Джингова бе удостоена с Почетния знак на Софийския университет " Св. Климент Охридски " със синя лента за високи достижения в преподавателската и научноизследователската активност.

" Със гибелта на проф. Румяна Джингова академичната общественост на Софийския университет губи високо скъп академик, учител и заслужен човек. Поклон пред светлата й памет! ", се споделя в съболезнованието от академичната общественост на СУ.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР