Проектът на Новатек Арктик ВПГ-2 (Arctic LNG-2) в леденото Карско

...
Проектът на Новатек Арктик ВПГ-2 (Arctic LNG-2) в леденото Карско
Коментари Харесай

Западните санкции задушават руски проекти в Арктика за десетки милиарди долари

Проектът на " Новатек " " Арктик ВПГ-2 " (Arctic LNG-2) в леденото Карско море е основна част от проектите на Москва да увеличи износа и да запълни хазната. От месеци той е подготвен да доставя полутечен природен газ (LNG) на нови пазари, различни на доходоносната в миналото търговия с тръбен газ за Европа.
 
Но огромният нов план за 25 милиарда $ на процедура е блокиран, като се трансформира в първата част от енергийното произвеждане на Русия, която в действителност е лимитирана от американски наказания. Русия от дълго време се стреми да усили каузи си на международния LNG пазар, само че войната и последвалият внезапен спад на износа за Европа ускоряват смисъла на тези упоритости. Москва желае да разшири добива си на LNG три пъти до 2030 година и да добави най-малко 35 милиарда $ към годишните си доходи.
 
Благодарение на по-стари планове все още Русия е на четвърто място измежду най-големите експортьори на LNG в света, само че рестриктивните мерки за основния план " Арктик ВПГ-2 " основават спънки пред упоритостите ѝ да стигне по-далеч. По-тревожното за Москва е, че тези ограничавания са модел за бъдещи старания на Запада да понижи приходите на Кремъл от газ, ориентирани към планове като " Ямал " или " Сахалин 2 " в Далечния Изток, които към момента доставят полутечен природен газ на клиенти в Европа и Азия.
 
 Русия беше четвъртият по величина експортьор на полутечен природен газ в света през 2023 година Русия беше четвъртият по величина експортьор на полутечен природен газ в света през 2023 година Източник: Bloomberg
" Американските наказания работят изненадващо добре ", споделя Малте Хъмпърт, създател на Арктическия институт, който следи разширението на Русия в района през последните 10 години. " В тази област те са доста напред в кривата. Те блокираха " Арктик ВПГ-2 " още преди да стартира производството, като стопираха кораби преди те да могат да бъдат изпратени. С всичко останало като петрола и флотилията в сянка постоянно става въпрос за противопоставяне ", добавя той.
 
Откакто администрацията на президента Байдън наложи наказания на плана " Арктик ВПГ-2 " предходната година, купувачи от Китай и Индия, страни, които купуват и търгуват с съветски нефт, като заобикалят съществуващи ограничавания, отхвърлят да купуват даже LNG с отстъпка. В същото време юристи в Сингапур и Лондон се въздържат от присъединяване в плана. Дори корабните компании са наранени от рестриктивните мерки, като кораби на стойност стотици милиони долари сега са блокирани на изсъхнал док в Южна Корея.
 
За разлика от износа на нефт, който способства за притока на средства макар тавана на цената и други ограничавания благодарение на необятна " флотилия в сянка ", LNG е по-сложен за преместване, значително заради по-сложната нужна технология за товарене и транспортиране на суперохладеното гориво.
 
 Доставките на LNG на Русия от Арктика Доставките на LNG на Русия от Арктика Източник: Bloomberg
Сега Европейският съюз, който продължава да разчита на съветски LNG и не беше податлив да ограничи вноса, се готви да вкара някои лични ограничения. Европа не не разрешава напълно горивото, само че диалози в блока дават сигнал, че газът към този момент не е недостижим в миг, когато войната в Украйна навлиза в третата си година.
 
Обсъжда се проект за възбрана на използването на пристанища на Европейски Съюз за реекспорт на съветски доставки, предопределени за трети страни. Това е значимо, тъй като съветските фабрики за полутечен природен газ в Арктика са извънредно отдалечени, по тази причина нормално горивото се доставя до Белгия или Франция за реекспорт към Азия или друго европейско пристанище. Ограничаването на тази процедура ще притисне съветската флотилия от кораби до точка на изкривяване.
 
Националният съвет за сигурност на Белия дом стартира да обръща вниманието си към ограничението на проектите на Русия за разширение на LNG през 2023 година, към една година след началото на войната, оповестяват осведомени със тактиката източници. Официални представители там са обединили старания с Държавния департамент и министерството на защитата на Съединени американски щати, с цел да изберат цел, като в последна сметка са се насочили към плана " Арктик ВПГ-2 ". След това показали проекта на министерството на финансите.
 
 
Сега, в границите на по-широк проект за прекъсване на развиването на нови енергийни планове от Русия, които може да донесат обилни доходи, Съединени американски щати желаят да подсигуряват, че планът в Арктика е " заровен дефинитивно ", както сподели на конференция предишния месец Джефри Пят, заместник-държавен секретар за енергийните запаси.
 
Представителите на Белия дом имат основни учредения да се насочат към плана, който е съсобственост на японското държавно управление, китайски държавни петролни компании и френската TotalEnergies. Макар че несъмнено гневи значими съдружници, замразяването на " Арктик ВПГ-2 " носи изгода, като визира Москва и в това време провокира единствено лимитирани последствия на международните пазари на природен газ. За администрацията на Байдън е не по-малко значимо, че последствията за американските консуматори са лимитирани поради наближаващите избори.
 
Има и други преимущества за Вашингтон. Търговията с полутечен природен газ изисква скъпи профилирани кораби, които могат да бъдат следени със спътници, което прави основаването на различна флотилия съвсем невероятно. Макар че през днешния ден има към 7500 танкера с разнообразни размери, цялата LNG промишленост е по-близо до 700.
 
Освен това " Арктик ВПГ-2 " изисква неповторим тип транспортен съд, който може да минава през плътни ледове. За активността бяха поръчани 21 танкера мразовит клас, в това число кораби, притежавани от южнокорейските компании Hanwha Ocean Co. и Mitsui OSK. Сега те не съумяват да намерят нови притежатели. Русия, несъмнено, може да употребява личен потенциал и кораби, способни да придвижват LNG, се построяват в корабостроителницата " Звезда ", само че даже те са забавени от глобите.
 
 Arctic LNG-2 (Арктик СПГ 2) Arctic LNG-2 (Арктик СПГ 2) Източник: Арктик СПГ 2
" Най-голямото единично ограничаване за развиването на " Арктик ВПГ-2 " е наличността от танкери. Това е слабото звено в цялостната съветска тактика ", разяснява Тане Густафсон, учител в университета " Джорджтаун ", който следи разширението на изкопаемите горива на Русия от десетилетия.
 
" По-дългосрочните вероятности са помрачени от обстоятелството, че главната задача, която беше развиването на LNG за Източна Азия през маршрута Северно море, в този миг е невъзможна ", добавя Густафсон.
 
Русия държи най-големия дял от природния газ в света с към 20% потвърдени ресурси, само че към момента би трябвало да ги трансформира в доходи. Нови тръбопроводи просто не се построяват задоволително бързо, с цел да се пренасочат продажбите, оставяйки единствено LNG, който самият Путин дефинира като бъдещето на горивото.
 
Кремъл оповестява, че желае да изнася над 100 млн. тона LNG годишно до 2030 година по отношение на към 31 млн. тона предходната година, с или без наказания. " Арктик ВПГ-2 " не е първият план, който е обиден от ограничавания, само че пречките пред преноса на технологии и съоръжение за изследвания за въглеводороди през 2014 година провокираха някои локални други възможности.
 
Но даже държавното управление стартира да признава мащаба на предизвикването, защото глобите се натрупат, а копирането на технологията се оказва постепенно. Данни от документ на министерството на стопанската система, оповестен по-рано тази година и забелязан от Bloomberg, демонстрира, че производството може да изпадне в застоялост до 2027 година при закостенял сюжет, равнища, които биха означавали, че " Арктик ВПГ-2 " може да не напредне бързо.
 
Нито един от трейдърите и анализаторите, взели участие в допитване на Bloomberg за плана, който има единствено приключено строителство и пусна в деяние един от трите индустриални влака, не счита, че той ще доближи цялостен потенциал, до момента в който глобите остават в действие.
 
" Новатек ", компанията зад всичко това, продължава напред. Основателят Леонид Михелсон, на четвърто място измежду най-богатите руснаци и непосредствен съдружник на Путин, съумя да приключи първата фаза от плана " Арктик ВПГ-2 " предходната година, като обори упованията в промишлеността, че изчезналата технология ще го забави. Бяха построени нови вериги за доставка, откакто компании като френската Technip Energies напуснаха плана. Части и съоръжение бяха импортирани от Китай.
 
" Фактът, че ставаме цел на наказания е сигнал по какъв начин правят оценка нашата подготвеност ", разяснява Михелсон на 16-ия Евразийски стопански конгрес във Верона малко след санкционирането на плана.
 
Но в този момент той трява да се оправя с вероятното отдръпването на още задгранични сътрудници със стягането на рестриктивните мерки и да откри клиенти.
" Новатек " нае чиновници в Китай в опит да поддържа бизнеса и изпрати публични представители в Индия през февруари, оповестяват осведомени с въпроса източници. Все още няма съответни покупко-продажби, допълват те.
 
Следващото тестване ще пристигна през лятото, когато " Новатек " цели да достави първия си товар с LNG от " Арктик ВПГ-2 ", възползвайки се от задоволително тънкия лед, с цел да употребява елементарен транспортен съд, оповестяват източници, поискали да останат анонимни, защото нямат позволение да приказват пред медиите. " Ще има спорадични плавания, само че те са в действителност лимитирани. Къде ще отиде Русия оттам-нататък? ", пита Хъмпърт.
 
Източник: Investor.bg
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР