Проект на Исторически музей - Горна Оряховица е сред одобрените

...
Проект на Исторически музей - Горна Оряховица е сред одобрените
Коментари Харесай

46 000 лв. дава Министерство на културата за разкопки на крепостта Ряховец

Проект на Исторически музей - Горна Оряховица е измежду утвърдените за финансиране от Министерството на културата. Резултатите от извършената сесия за държавно финансиране на археологически изследвания през 2023 година беше оповестен на 13 юли. За изследвания и теренна консервация на цитадела „ Ряховец “ през тази година горнооряховският музей ще получи малко над 46 000 лв., оповестиха от културната институция. По проект разкопките на Ряховец през тази година ще се осъществят през месеците септември и октомври. Проучванията ще продължат във вътрешните терени на крепостта, към основната врата и в южното подградие, прецизират от екипа.

Археологическите разкопки на емблематичната горнооряховска цитадела не престават без спиране към този момент девето следващо лято. В интервала 2015-2022 година екип от експерти с теоретичен началник Илиян Петракиев (РИМ – В. Търново), зам.-ръководител Мая Иванова (ИМ – Г. Оряховица) и теоретичен съветник проф. доктор Хитко Вачев (РИМ – В. Търново) разкриват структури и материали от III–II хиляди прочие н. е. до ХIII век. С цел изясняване хронологията на създаване и преустройствата на оборудванията, са проучени три бранша – северна крепостна стена с сектор от вътрешността, основна (югоизточна) врата и южно подградие на крепостта. През годините са осъществени голям брой интердисциплинарни проучвания като археоботаничен, археозоологичен, антропологичен и ДНК разбор, както и радиовъглеродно и археомагнитно датиране. През 2015 година цитадела „ Ряховец “ получи статут на обект с категория „ национално значение “.

Първите постоянни археологически разкопки на крепостта се организират в интервала 1985-1991 година от екип в състав: доцент доктор Йордан Алексиев, доцент доктор Иван Бъчваров, проф. доктор Хитко Вачев и доцент доктор Павлина Владкова. Проучени са средновековните врати с част от крепостната стена, черква, постройка, некропол и ями. В подножието е разкрита и римска вила от IV век.

В интервала 2016-2022 година археологическият екип, дружно с Исторически музей – Горна Оряховица, Община Горна Оряховица, учебни заведения от Горна Оряховица, Лясковец и Велико Търново и спонсори, провеждат първата в България „ Археологическа школа ”. През миналите лета близо 200 възпитаници от VI-ти до ХII-ти клас се срещнаха на място с работата на археолозите и взеха присъединяване в разкопките. Предвижда се и през този археологически сезон школа „ Ряховец “ да продължи своята активност.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР