Прочутите в световен мащаб гоблени на Рафаело, които понастоящем са

...
Прочутите в световен мащаб гоблени на Рафаело, които понастоящем са
Коментари Харесай

Инвазия от гълъби заплашва гоблените на Рафаелo

Прочутите в международен мащаб гоблени на Рафаело, които понастоящем са изложени в огромната изложба на Кралския замък в Мадрид, са застрашени, оповестява " Гардиън ". Причината: упорити гълъби, които влизат в галерията. Историческите информации напълно ясно открояват иронията, с която обстоятелствата звучат през днешния ден. Изтънченият набор от гоблени на Рафаел е устоял по време на пет бурни века на войни, протести, бомби, патрони и огън, с цел да се окаже с днешна дата в заплаха от гълъби и техните екскременти.
               

Деветте гоблена изобразяват подиуми от библейските " Деяния на светите апостоли “ и са основани в Брюксел в средата на 16 век, като са употребявани истинските скици, нарисувани от италианския занаятчия, на който римския папа Лъв X разпорежда да проектира комплект, с цел да бъдат украсени стените на Сикстинската шапка през 1514 година

Те бяха показани пред обществеността в испанската столицата в края на предходната година във връзка 500-годишнината от гибелта на един от най-великите художници на Ренесанса. Проблемът с гълъбите поражда през последните седмици. Необходимостта от проветряване на галерията, която е на територията на двореца, значи и отваряне на прозорците. А това е причина както за чист въздух, по този начин и за инвазия на гълъби.
               

Испанският вестник ABC сигнализира първи за казуса. Изданието разгласява няколко фотоси, на които ясно се виждат птиците към гоблените, както и следите, които те оставят след себе си. За благополучие – по пода, а не върху творенията на изкуството. На една от фотосите гълъб театралничи над една от творбите. В друга, гълъб може да бъде забелязан на пода на сантиметри от тях.

„ Нелегалните гости “ на изложбата се оказаха невъзпитани посетители и държанието им заплашва сигурността на девет скъпи гоблена ", написаха от испанския вестник ABC.

От институт за културно завещание (Patrimonio Nacional), който дава отговор за творбите на изкуството и изложбата, обявиха, че " не са устанoвени повреди по гоблените ". Експертите не са разкрили гнезда вътре в постройката при щателното претършуване. Взети са ограничения за сигурност, които да държат гълъбите настрани – конфигурирани са две безвредни ултразвукови устройства. Паралелно се реализира и следено отваряне на прозорците, с цел да се разреши проветряване на. Гоблените провокираха интереса на разнообразни монарси, които започнаха да поръчват копия от тях.
               

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР