Проблемите в ТЕЛК и НЕЛК са трупани години наред и

...
Проблемите в ТЕЛК и НЕЛК са трупани години наред и
Коментари Харесай

Гьоков: Изглежда НЕЛК нямат визия как да решат проблемите, с които се сблъскват хората с увреждания

„ Проблемите в ТЕЛК и НЕЛК са трупани години наред и няма нито един решен. Няма по какъв начин да желаете хората, които са в преден конфликт на някакъв стадий от живота си с тях да се отнасят с схващане, тъй като качеството им на живот директно зависи от работата на тези комисии. “

Така се обърна към шефа на НЕЛК националният представител от „ Българска социалистическа партия за България “ Георги Гьоков по време на чуването в Народното събрание.


Той обърна внимание, че парламентарната група на социалистите неведнъж е предложила решения на тези проблеми, само че се е сблъсквала с нечуваемостта на ръководещите. „ Странно е, че тъкмо от ГЕРБ-СДС повдигат въпроса за проблемите на хората с увреждания в ТЕЛК и НЕЛК, тъй като дълго време управляваха страната и имаха разполагаем 12 години, в случай че не да ги решат, то най-малко да стартират да ги вземат решение. Но уви “, обърна внимание Гьоков.


По неговите думи главните проблеми, които не търпят отсрочване, са мудна здравна експертиза, като забавянията са месеци и години, вместо законоустановените 3-месечни периоди и липса на надзор върху спазването на морално-етичните правила в отношението към пациентите от страна на ТЕЛК комисиите.


„ Всички знаят тези проблеми, а те не дават опция на системата за обществено подкрепяне, когато е ориентирана към хората с увреждания, да работи дейно. Подпомагат се доста хора, с доста невисок размер на поддръжка, доста постоянно с такава поддържа, каквато въобще не им е нужна. Защото, поради несъответстващата система на здравна експертиза, обществената система не знае кой от какво се нуждае и от каква степен на отбрана. Всичко това води до нарушение на права и ползи, регламентирани в редица интернационалните актове, към които страната ни си е включила “, изясни социалистът.


„ Според нас най-същественият проблем е неналичието на промени, остарели разбирания по отношение на оценяването на работоспособността и липса на каквато и да е оценка на работоспособността. Крайно време е за единодушие по тези въпроси сред здравното и общественото министерство. Не останах с усещане, че сте способни като институция да изготвите изчерпателен разбор, и че имате визия за решаването на проблемите “, сподели още Георги Гьоков.

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!     

 

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР