Прием на документи започва за подпомагане на застраховането на реколтата

...
Прием на документи започва за подпомагане на застраховането на реколтата
Коментари Харесай

Лозарите вече могат да кандидатстват за подпомагане на застраховането на реколтата

Прием на документи стартира за подкрепяне на застраховането на реколтата при лозарите стартира. Бюджетът е над 800 хиляди лв., заяви зам.-министърът на замеделието Деян Ставрев. Според специалисти обаче, секторът се намира в неприятно положение. " Тази стратегия за обезпечаване на годишна продукция има избран предел. В момента се застраховат до 400 лева насажденията ", уточни пред БНР Атанас Василев - ръководител на УС на Националното съдружие на българските лозари.

" Когато имаш действителни разноски приблизително 1000 лева на декар, а страната те подкрепя до 400 лева, останалите 600 лева са си за твоя сметка. Тук има доста неприятно предписание в самата стратегия - в случай че се случи вреда или застрахователно събитие, то би трябвало да е над 30%, с цел да ти дължи обезщетение самият осигурител. Под 30% не се изплаща - това го няма на никое място ", изясни той.

Според Василев това е една от главните аргументи поради която хората отхвърлят да се застраховат. За страдание в бранша от години не са се правили промени. " Все още секторът си е на колене. Голяма част от сътрудниците към този момент не приказват за дотации, не желаят подкрепяне. Говорят само и единствено по какъв начин да съумеят да запазят това, което има пазар, а това, което няма - да унищожават ".

Експертът напомни, че през 90-те години сме били четвърти в международен мащаб по развъждане на лозя. От тогава насам браншът се е свил над 10 пъти. Според него казусът е в политиката на страната по отношение на този бранш. Когато отидем на един пазар, ни класират в ниския ценови сегмент, изясни той и добави, че е нужна ясна идея за развиването на сектора най-малко за 10 години напред.

Василев подсети за предлагането от сектора за гроздови тържища за продажба на реколтата във всяка област в страната. Според него това доста би помогнало за изсветляване на бранша и унищожаване на медиаторите. По думите му обаче това би трябвало да бъде дефинирано ясно и тъкмо в закона.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР