Придвижването по заледени и хлъзгави пътища е изключително опасно както

...
Придвижването по заледени и хлъзгави пътища е изключително опасно както
Коментари Харесай

Правилото за 20-те секунди може да ви спаси от опасна ситуация

Придвижването по заледени и хлъзгави пътища е извънредно рисково както за водачи, по този начин и за пешеходци.

А, чували ли сте за 20-секундното предписание?

Имайки поради всички рискове ot карането в снежни условия ще ви разкажем за една потребна хитринка.

Без значение какъв брой добър водач смятате, че сте, едно ненадейно поднасяне на колата ви, е належащо, с цел да се озовете в неприятна обстановка.

Стандартното предписание за двете секунди - за оставяне на най-малко толкоз разстояние сред вас и колата пред вас, се трансформира в предписание за 20 секунди.

Ако се движите по автомагистралата със скорост 110 км/ч, може да ви отнеме 0,8 км/ч, с цел да спрете изцяло, тъй че в случай че имате място, пробвайте се да оставите доста по-голяма отдалеченост, в сравнение с сте привикнали.

Особена заплаха за водачите е черният лед по пътищата, защото това е съвсем невидимо за елементарното око, тъй че няма да разберете за него, до момента в който колата ви не се подхлъзне.

Важно е и да се кара с по-бавна скорост на по-висока предавка, с цел да поддържате допустимо максимален надзор над колата, което понижава риска да се наложи да спирате ненадейно или да завиете внезапно.

Що се отнася до това какво би трябвало да извършите, в случай че към този момент колата ви е попаднала в обстановка на замръзнал сектор, е да не натискате спирачките, тъй като това може да докара до поднасяне или блокиране на колелата.

Докато първичната ви реакция, когато загубите надзор, може да е да опитате да спрете, това, което в действителност би трябвало да извършите, е да превключите на по-ниска предавка, с цел да забавите колата.

Не забравяйте, че бавната скорост на висока предавка е верният метод.

Що се отнася до най-лошото – моментът, когато към този момент сте изгубили надзор заради хлъзгав път, вместо да се пробвате да се борите с плъзгането, би трябвало да завиете в посоката, в която се плъзгате, като в същото време махате крайници си от газта.

Както постоянно, главният съвет за шофиране в условия като тези е да не го вършиме, в случай че в действителност не се постанова.

Превод: GlasNews.bg
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР