При раждането на Елизабет никой не очаква тя да стане

...
При раждането на Елизабет никой не очаква тя да стане
Коментари Харесай

Елизабет Втора. От принцеса автомеханик до най-дълго управлявалия британски монарх

При раждането на Елизабет никой не чака тя да стане кралица. Но когато дългът към фамилията и народа я приканва, тя поема короната без съмнение и боязън.

На 21-ия си рожден ден тя прави послание към жителите на Англия. " Заявявам пред всички вас, че целият ми живот, без значение дали е дълъг или къс, ще бъде отдаден на това да послужвам на вас и на нашето велико имперско семейство ", споделя тя.

Годината е 1947-а, а авторка на речта е принцеса Елизабет , която към момента не знае какъв брой скоро ще би трябвало да поеме трона от татко си крал Джордж VI .

До деня на си на 8 септември 2022 година тя остава вярна на обещанието си. Кралица Елизабет Втора служи на страната си в продължение на 70 години, а обликът ѝ значително се е слял с идентичността на днешното английско общество, огромна част от което не е виждало различен монарх на чело на страната.

Припомняме ви историята на живота на Елизабет Втора, една от най-важните персони в историята на XX и XXI век.
Свободното детство
Елизабет Александра Мери, родена на 21 април 1926 година, е част от кралското семейство, само че не и правоприемник на трона. Това ѝ разрешава да се наслаждения на детството си и ѝ дава относителна независимост през първите близо 10 години от живота ѝ.

Тя е щерка на Елизабет Боус-Лайън и принц Албърт, херцог на Йорк - наследник на тогавашния крал Джордж V. Елизабет и по-малката ѝ сестра Маргарет не вървят на учебно заведение, а са обучавани вкъщи на дисциплини като френски език, математика, история и изкуства.
Запечатано в фотоси: 33 момента от живота на кралица Елизабет Втора Кралица Елизабет Втора прекара на трона над 7 десетилетия, трансформирайки се в най-дълго управлявалия английски монарх. По време на нейното ръководство се смениха 15 английски министър председатели и 14 американски президенти. Тук са запечатани моменти от живота на 96-годишната кралица, която умря в четвъртък.
След гибелта на Джордж V през 1936 година на трона се качва престолонаследникът Едуард, по-голям брат на принц Албърт. Скоро обаче Едуард абдикира от трона, с цел да се ожени за два пъти развеждана американка – нещо, на което църквата и министър председателят не гледат добре. Така на трона се качва Албърт, преименуван на крал Джордж VI, а Елизабет става директна наследничка на короната.
Втората международна война
Когато Англия влиза във Втората международна война през 1939 година, майката на Елизабет е твърдо решена да остане до брачна половинка си и отхвърля дъщерите им да бъдат евакуирани от страната. След 1940 година двете принцеси живеят в Уиндзорския замък - на километри от Лондон.
 Принцеса Елизабет се приготвя за първото си присъединяване по радиото през 1940 година До нея е сестра й - принцеса Маргарет.
Това е времето, в което за пръв път Елизабет демонстрира качествата си на престолонаследничка. Същата година, когато е още на 14, тя прави първото си изказване по детско предаване на радио Би Би Си, като насочва обръщение към децата, евакуирани от домовете си.
Всички ние знаем, че най-после всичко ще бъде наредЕлизабет Втора
" Опитваме се да вършим всичко по силите си, с цел да оказваме помощ на нашите храбри моряци, бойци и летци, както и се опитваме да носим своя дял от заплахата и тъгата на войната. Всички ние знаем, че най-после всичко ще бъде наред ", споделя тя в паметното послание.

Три години по-късно, през 1943 година, тя прави първата си обществена поява, като посещава Гренадирската армия, в която е била назначена за полковник от татко си година по-рано. Постепенно стартира да съпровожда родителите си на публични визити в страната, а през 1945 година се причислява към Помощната териториална работа, където се образова дружно с други млади дами да кара и да инсталира коли. В страната стартират да я назовават " принцеса автомеханик ".
 Принцеса Елизабет през 1951 година
Скоро по-късно тя има още една опция да се допре до живота отвън двореца. В Деня на успеха, 9 май, ѝ е разрешено дружно със сестра ѝ да се слее анонимно с празнуващата навалица по улиците на Лондон.
Коронацията
През 1951 година здравето на Джордж VI се утежнява и Елизабет стартира да го замества в дипломатическите му задачи. На една от тях година по-късно тя пътува към Австралия и Нова Зенландия, минавайки през Кения . Докато е отседнала краткотрайно там, до нея доближава новината за гибелта на татко ѝ. Тя автоматизирано става кралица и прекарва първите три месеца от ръководството си в печал и уединение.
 Коронацията на Елизабет Втора в Уестминстърското абатство, 02 юни 1953
На 2 юни 1953 година в Уестминстърското абатство се организира коронацията ѝ - първата в историята, която се предава онлайн по малкия екран. Гледана е от десетки милиони фенове във Англия и по света.
Поколенията след нея
През цялото ръководство до нея остава брачният партньор ѝ принц Филип. Разделя ги гибелта му през 2021 година Двамата се срещат като деца и си пишат писма в продължение на десетилетие. Първоначално кралското семейство има известни подозрения по отношение на брака им, защото Филип, въпреки и също от доблестен генезис, надалеч не заема толкоз високо състояние в обществото, колкото Елизабет.

Тя обаче упорства и когато навършва 21 години дворецът афишира годежа им. Двамата се женят през същата 1947 година, а фамилията приема името Уиндзор. Първото от четири деца и директен престолонаследник - Чарлз , се ражда единствено година по-късно.
 Принцеса Елизабет, принц Филип и децата им Чарлз и Ан, 1951 година две години преди коронацията
Дъщеря им Ан се ражда през 1950 година, а другите им две деца – Андрю и Едуард – през 1960 година и 1964 година Към края на живота си кралицата има общо 8 внука и 12 правнука.

Разрастването на кралското семейство обаче се случва с цената на тежки разтърсвания в персоналния живот на членовете му. Най-емблематичното от тях е историята на принцеса Даяна - чаровната и свободолюбива някогашна брачна половинка на Чарлз, починала млада в трагична автомобилна злополука след години на напрежение със брачна половинка си и кралицата. Тя е майката на двамата сина на престолонаследника - принцовете Уилям и Хари.

Малко преди да се случи това, през 1992 година кралицата претърпява " annus horribilis " (лат. " ужасна година " ), както сама я назовава в свое послание. Тогава се разпадат браковете на Чарлз и Даяна, на принц Андрю, втория наследник на кралицата, и брачната половинка му Сара Фъргюсън, както и на щерка ѝ Ан със брачна половинка ѝ Марк Филипс. В края на същата година в замъка Уиндзор избухва пожар, който унищожава над 100 стаи.
Световното въздействие
Професионалният живот на кралицата включва хиляди публични задължения - от визити в учебни заведения и лечебни заведения до дипломатически визити и церемонии по национални мотиви.

Вероятно с помощта на софтуерния прогрес и развиването на превоза, а и на дълголетното си ръководство, Елизабет Втора пътува повече от всеки предходен монарх на Англия. Тя е подхванала над 250 визити в над 100 страни, като едвам когато навлиза в 80-те си години стартира да облекчава графика си.
 Кралица Елизабет Втора и принц Филип посещават иранския шах Мохаммад Реза Пахлави, 1961 година Елизабет е монархът, пътувал най-вече в английската история.
Сред най-важните ѝ дипломатически действия е визитата ѝ във Федерална република Германия през 1965 година, двайсет години след края на войната. Това е първото публично посещаване в страната на английска кралска персона след 1913 година Посещението ѝ става знак на помиряването сред двете страни и мотив да се признае повторното издигане на Германия като политическа мощ в Европа.

През 1986 година става първият английски монарх, посетил континентален Китай , а през 2011 година посещава Република Ирландия по покана на президента Мери Макалийз. Въпреки че постоянно е посещавала Северна Ирландия до тогава, това е първото ѝ посещаване в Ирландия и първото такова на английски монарх от един век. Тогава тя показва своите " откровени мисли и надълбоко състрадание " към жертвите на тежкото англо-ирландско минало, а моментът отбелязва началото на ново време на другарство сред двете страни.
Какъв човек е Елизабет
Докато историята се движи през десетилетията, кралицата остава постоянно невъзмутима, разсъдлива и постоянна. Така я познават поданиците ѝ и хората по света. Въпреки това тя нееднократно е показвала топлата си страна и е скъсявала дистанцията с хората.

По време на кралска обиколка на Австралия и Нова Зеландия през 1970 година да вземем за пример тя прекъсва многовековната кралска традиция да маха на тълпите хора от безвредно разстояние и прави първата си разходка измежду тях.

На такива разходки и други публични визити Елизабет постоянно носи блестящо оцветени тоалети с подобаваща шапка, с цел да се откроява от тълпата. В частния си живот обаче съгласно брачната половинка на принц Уилям Кейт кралицата е избягвала кралската помпозност.
 Кралицата поздравява Корги клуб в Канада, 2002 година
„ Бихте очаквали доста великолепие и доста суетност... само че в действителност това, което в действителност резонира с мен, е любовта ѝ към простите неща, неналичието на суетност и мисля, че това е особено качество, което би трябвало да притежавате “, споделя Кейт в документален филм във връзка 90-ия рожден ден на Елизабет.

Сред обичаните ѝ занимания са конната езда, както и да храни кучетата си от породата корги, свързвана точно с нея. Тя получава такова куче от татко си като дребна и от този момент е неразделна с породата.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР