При проведено за първи път изследване на нивата на органични

...
При проведено за първи път изследване на нивата на органични
Коментари Харесай

Отпадъците на човешката цивилизация са стигнали дори Марианската падина

При извършено за първи път проучване на равнищата на органични замърсители на най-дълбоките места на морското дъно ( в това число Марианската котловина ) учените открили струпване на токсични химикали в огромно количество в локалните живи организми.

За това сигнализира отчет, показан на конференция в Шанхай през юни, оповестява Nature News. Алън Джеймисън и неговите сътрудници измерили концентрацията на органични замърсители в организмите на амфиподи, които живеят на дълбочина 7-10 хиляди метра както в Марианската котловина, по този начин и в Кермадек (край крайбрежията на Нова Зеландия). По-рано учелите са правили сходни проучвания на дълбочина до 2 хиляди метра.

По време на две океанографски експедиции през 2014 са били събрани ракообразни благодарение на автоматизирани подводни средства. В организмите на жителите на двете падини са били открити полихлорирани бифенили (PCB, от тези субстанции се създава пластмаса) и полибромирани дифенил етери (PBDE, забавящи горенето). И двете субстанции принадлежат към устойчивите органични замърсители – бавноразлагащи се канцерогени, които са неразрешени в множеството страни от 1970 година насам.

Концентрацията на PCB в Марианската котловина се оказала даже по-висока, в сравнение с в делтите на двете най-замърсени реки в Китай. В падината Кермадек пък наличието на PBDE е рисково високо у амфиподите.

„ Поуката от тази история е, че в случай че боклукът се изхвърля в морето, рано или късно той потъва. Когато замърсителите навлязат надълбоко в падините, стартират да се натрупват, тъй като няма къде другаде да отидат. По тази причина натрупването е по-голямо на най-дълбоките места в океаните, в сравнение с в делтите на реките, където нездравословните субстанции непрекъснато се отмиват “, изяснява Джеймисън.

Учените считат, че високите равнища на PCB в Марианската котловина могат да се обяснят с близостта й до китайските индустриални региони, които създават пластмаса, както и до американската военна база на остров Гуам.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР