При атаките срещу енергийната инфраструктура на Украйна, които руската армия

...
При атаките срещу енергийната инфраструктура на Украйна, които руската армия
Коментари Харесай

Русия е унищожила почти всички украински топлоелектрически централи

При офанзивите против енергийната инфраструктура на Украйна, които съветската войска предприе през последния месец, са били унищожени или завзети множеството топлоелектрически централи в нападната страна, съобщи ДПА, като се базира на изказвания на засегнатите компании и изявления в украински медии, заяви Българска телеграфна агенция.

" След последния обстрел и разрушаването на Топлоелектрическа централа " Трипиля " държавната компания " Центенерго " загуби 100% от потенциала си за произвеждане на електрическа енергия ", заяви през днешния ден новинарският уебсайт " Украинска истина ".

Информацията бе оповестена след разрушаването на топлоелектрическата централа край Змиев в Харковска област, Източна Украйна. Електроцентралата " Углегорск " в Донецка област, която също е благосъстоятелност на " Центренерго ", е под съветски надзор от лятото на 2022 година

Най-голямата частна енергийна компания в Украйна ДТЕК съобщи, че пет от шестте ѝ електроцентрали са понесли съществени вреди и единствено 20% от потенциала ѝ за произвеждане на електрическа енергия е останал незасегнат. Според " Украинска истина " обаче след последните офанзиви този % е намалял.

В не по-добро състояние се намира и третият оператор на топлоелектрически централи – " Донбасенерго “. Електроцентралата край Старобешево в Донецка област е под контрола на проруските сепаратисти от 2015 година насам. Втората електроцентрала на компанията - край град Славянск - постоянно е подлагана на обстрел, оповестиха представители на " Донбасенерго ".

Русия нападна и украински водноелектрически централи. Ракетни офанзиви през март извадиха от строя огромната Водноелектрическа централа " Днепър " в Запорожка област. Според " Украинска истина " офанзивите са били фокусирани върху тецове и вецове, които играят значима роля за стабилизирането на мрежата, защото са в положение бързо да усилят производството на електрическа енергия заран и вечер, когато потреблението доста се покачва.

Трите украински атомни електроцентрали, които остават под украински надзор, не са били атакувани. Министърът на енергетиката Херман Халушченко наскоро съобщи, че нуклеарните централи обезпечават над 50 % от производството на електрическа енергия в Украйна.

Междувременно държавната Енергийна компания на Украйна (ЕКУ) заяви, че усилва вноса на електрическа енергия от Европейски Съюз, с цел да компенсира вредите от съветските офанзиви, съобщи Укринформ. От средата на март 2024 година ЕКУ е удвоила е вноса на електричество на дневна база. Освен от Словакия и Румъния от март държавната компания стартира да внася електрическа енергия и от Унгария./Fakti.bg

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР