Президентката на Молдова Мая Санду призова партиите и обществените организации

...
Президентката на Молдова Мая Санду призова партиите и обществените организации
Коментари Харесай

Президентът на Молдова призова партиите да подкрепят референдума за присъединяване към ЕС

Президентката на Молдова Мая Санду прикани партиите и публичните организации да поддържат референдума за присъединение към Европейски Съюз, чието образуване беше утвърдено от Конституционния съд (КС), съобщи ТАСС.

 

  " Конституционен съд призна законността на референдума за присъединение към Европейски Съюз, който може да се организира на 20 октомври и ще включва въпроса: " Подкрепяте ли присъединението на Молдова към Европейския съюз? ". Необходимо ни е единение, належащо ни е присъединяване на всяка партия, всяка социална организация, всеки жител, с цел да можем дружно да подсигуряваме мира и благоденствието на молдовците ", написа Санду във Facebook.

 

Според самодейността на подкрепящата Санду Партия " Действие и взаимност " (ПДС) след референдума се предлага в преамбюла на конституцията да се прибавят думите " потвърждаване на европейската еднаквост на народа на Република Молдова (РМ) и необратимостта на европейския курс на РМ, прокламиране на интеграцията в Европейския съюз за стратегическа цел на РМ ". 

 

Предлага се също по този начин към главния закон да се добави параграф, с който се вкарва " приоритет на регламентите на Европейски Съюз пред

противоречащите им разпореждания на вътрешното законодателство ". 

 

В края на предходната година Мая Санду разгласи желанието си да се кандидатира за втори мандат и предложи да се провежда референдум, с цел да могат жителите да изразят мнението си по повод влизането на Молдова в Европейски Съюз.

 

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР