Президентът Владимир Путин връчва на Александър Третяков орден Дружба през

...
Президентът Владимир Путин връчва на Александър Третяков орден Дружба през
Коментари Харесай

МОК наложи доживотни наказания на четирима руски състезатели по скелетон


Президентът Владимир Путин връчва на Александър Третяков медал " Дружба " през февруари 2014 година

Международният олимпийски комитет (МОК) наложи доживотни санкции на четирима съветски състезатели по скелетон - Елена Никитина, Мария Орлова, Олга Потилицина и Александър Третяков.

Спортистите са приети за отговорни в нарушение на антидопинговите правила и са отстранени до живот от присъединяване на олимпийски игри. Освен това резултатите им от Сочи 2014 са анулирани. На Игрите в съветския зимен център Третяков завоюва златен орден, а Никитина има бронзово отличие. Орлова и Потилицина заеха пето и шесто място.

Така Русия загуби още две оценки от олимпиадата в Сочи 2014 поради допинг нарушавания.

Третяков е един от най-успешните съветски състезатели по скелетон. Той е бронзов медалист от олимпийските игри през 2010 година, международен първенец през 2013-та и европейски отличник през 2017-та. Руснакът има в кариерата си още четири сребърни и два бронзови медала от международни шампионати, а през сезон 2008/2009 завоюва Световната купа.

Делата на четиримата скелетонисти са били прегледани на 6 ноември от ръководената от Денис Осуалд комисия на МОК, която се занимава с повторните инспекции на допинг пробите на съветските спортисти от игрите в Сочи.

На 1 ноември комисията в профил пожизнено от присъединяване в олимпийски игри и състезателите в ски бягането Александър Легков, Максим Вилегжанин, Александър Белов, Алексей Петухов, Евгения Шаповалова и Юлия Иванова. Те бяха приети за отговорни в нарушение на антидопинговите правила. Заради това решение Русия се лиши от пет медала от Сочи – два златни, два сребърни и един бронзов.

През юни 2016 година МОК стартира следствие въз основа на отчета на самостоятелната комисия на Ричард Макларън. Комисия изследват допинг пробите от зимната Олимпиада в Сочи и учат присъединяване на съветски публични лица в прикриване на допинг нарушаванията на спортистите.

На базата на резултатите от работата на тези комисии през декември Изпълнителният комитет на МОК ще взема решение дали изобщо да допусне съветски спортисти до присъединяване в идната от 9 до 25 февруари зимна Олимпиада в Пьонгчан, Република Корея.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР