Новият президент на Парагвай подчертава връзките на южноамериканската държава с Тайван на церемонията по полагане на клетва

...
Президентът Сантяго Пеня каза, че Парагвай и Тайван са не
Коментари Харесай

Президентът Сантяго Пеня каза, че Парагвай и Тайван са „не само съюзници, но и братя“, когато той положи клетва като нов президент на южноамериканската страна във вторник

От Асошиейтед прес, 15 август 2023 г., 15:02

АСУНСЬОН, Парагвай -- президентът Сантяго Пеня каза Парагвай и Тайван са „не само съюзници, но и братя“, когато той положи клетва като нов президент на южноамериканската страна във вторник.

Пена положи президентската клетва извън правителствения дворец в столицата Асунсион на церемония, на която присъстваха няколко регионални лидери и вицепрезидентът на Тайван Уилям Лай.

Парагвай е единствената страна в Южна Америка и член на намаляваща група от 12 правителства по света, която има дипломатически отношения с Тайван. Тя загуби ключов съюзник в региона по-рано тази година, когато Хондурас прекъсна дипломатическите връзки с Тайван.

„Ще изградим съюзи и сътрудничество с геостратегическа визия, търсейки хоризонтални споразумения“, каза Пеня, отбелязвайки, че отношенията на страната с Тайван „е пример за това и на духа на приятелство и сътрудничество на Парагвай с нациите, към които изпитваме дълбока привързаност и с които се чувстваме не само като съюзници, но и като братя.”

Преди да тръгнем на пътуване в събота, Лай каза, че посещението му в Парагвай е отчасти „за да разбере международното общество, че Тайван е страна, която упорства в своята демокрация, човешки права и свобода и активно участва в международните дела“. Лай спря в Ню Йорк на път за Парагвай и планираше да спре в Сан Франциско на връщане към дома.

Когато Пеня, на 44 години, посети Тайван през юли, той каза на президента Цай Инг-уен, че неговата страна ще „застане до народа на Тайван“ по време на неговия петгодишен мандат.

Пенья, икономист, лесно спечели изборите по-рано този ден година, запазвайки дълго управляващата партия Колорадо на власт за още пет години.

Посланикът на Тайван в Парагвай Хосе Хан публикува снимки в социалните медии на Лай, който прави чипа, традиционно руло с вкус на сирене, и пие tereré, инфузия, популярна в Южна Америка държава. „Той обичаше традиционните вкусове на Парагвай“, написа посланикът.

Тайван се превърна в трънлив въпрос по време на президентската кампания в Парагвай, тъй като главният съперник на Пеня твърдеше, че алиансът се е превърнал също скъпо, защото попречи на малката държава да търси бизнес възможности с Китай.

В речта си при встъпването в длъжност Пеня, консервативен президент, приятелски настроен към бизнеса, похвали бившия президент Орасио Картес (2013-2018), ръководител на партията на Колорадо, който беше обвинен от Вашингтон в участие в „значителна корупция“. Правителството на САЩ го обвинява в подкупване на държавни служители и законодатели и във връзки с хора, които събират пари за групата Хизбула , която Вашингтон определи като терористична организация.

„Благодаря ви за упоритостта, без колебание, в изграждането на консенсус и в преследването на споразумения над различията“, Пеня каза с думи, адресирани до Картес. „Днес е наш ред да донесем това политическо призвание в служба на всички парагвайци.“

Кралят на Испания Фелипе VI присъства на церемонията по встъпването в длъжност, както и президенти от региона , включително Луис Инасио Лула да Силва от Бразилия, Алберто Фернандес от Аржентина и Габриел Борик от Чили.

„Успехът е да се увериш, че всички парагвайци са по-добре и това светът става свидетел на възраждането на един гигант“, каза Пеня.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР