Президентът Румен Радев ще бъде на държавно посещение в Хърватия

...
Президентът Румен Радев ще бъде на държавно посещение в Хърватия
Коментари Харесай

Българските и хърватските фирми са изтъргували стоки за 280 млн. евро

Президентът Румен Радев ще бъде на държавно посещаване в Хърватия на 23 и 24 юли по покана на сътрудника си Колинда Грабар-Китарович, оповестиха от прессекретариата на президента. Задълбочаване на двустранното партньорство в стопанската система, енергетиката, туризма, науката, образованието и културата, съдействието на двете страни в Европейския съюз и по тематики от дневния ред на района, както и следването на общ метод за поощряване на вложенията и туризма в Югоизточна Европа, се чака да бъдат измежду акцентите на срещата на президентите на България и Хърватия.

Румен Радев ще бъде посрещнат с публична гала от Колинда Грабар-Китарович, след което двамата президенти ще проведат среща "на четири очи " и ще управляват пленарните диалози на делегациите на двете страни. В рамките на визитата си в Хърватия президентът ще организира среща на "четири очи " и с министър-председателя Андрей Пленкович.

По-късно президент Радев ще беседва в Загреб с представители на българската общественост в страната.

През втория ден от държавното си посещаване президентът Румен Радев ще посети военно-въздушната база "Земуник ", в град Задар.

Хърватия е парламентарна република. Държавен глава на Хърватия е президентът, който се избира на директни избори за период от пет години.

Българите в Хърватия са етническо малцинство в страната. Според преброяването на популацията през 2011 година са 350 души. Според самокритика на общността ни жителите с български генезис в някогашната югославска република са към 8000 индивида. Получават статут на национално малцинство през 2002 година.

Търговско-икономическите връзки сред България и Хърватия не са доста дейни. През последните осем години стокообменът пораства, само че едвам през предходната година прескочи границата от двеста милиона евро.

Тенденцията е за увеличение на вноса (+19.8%), износа (62.8%) и стокообмена (+45.1%) по отношение на 2017-а. През миналата година компаниите от двете страни са си обменили артикули за 281.06 млн. евро, а положителната вест е, че салдото е позитивно за България. Сред стоките в износната ни листа са биодизел и смеси от биодизел, които не съдържат нефтени масла или масла от битуминозни материали, Нефтени масла и масла от битуминозни минерали, лекарства, минерални или химични торове, сурови или необработени тютюни; боклуци от тютюн, текстилни произведения.

Вносът у нас включва захар от захарна тръстика или от цвекло, аграрни машини, пури (включително тези с отрязани краища), пурети и цигари от тютюн или от заместители на тютюна, минеларни и химически торове, боклуци и парчета от мед, лекарства.

Сред хърватските компании, вложили в България, са: "Кончар ", "Магнум груп ", "Орбико ", "Институт по инфраструктурни планове " (IGN), "Геофото инженеринг ", "Конструктор инженеринг ", "Далековод ", "Подравка ".

Редица български вложения са намерили положителни условия за бизнес в Хърватия. Българската компания "K&K Електроникс " има 17 магазина, "Техномаркет " - 10 магазина за продажба на електроника и техника за семейството: в Загреб, Задар, Шибеник, Вараждин, Реика, Осиек, Карловац, Сплит, Дубровник, Копривница, Пореч, Пула и имат капиталови планове за разкриване на още магазини. Българска инвестиция е и построената на полуостров Истрия кабелна ТВ мрежа от компания "Истра комуникейшънс ". Вложения имат и "Титан Промет " и "Елмарк Холдинд ". В Хърватия работи представителството на производителя на аксесоари за коли "Балев Аерон ", компаниите "Рефан ", "Бургас Промет ", "Победа ", "Електромаркет ", "Итал Фууд Индъстри " АД, "Винарска маза Телиш ", "Дерони ", "Българска роза " - Карлово, "Радомир Метал Индъстриз ", "Витанеа ", "Захарни заводи-Варна ", "Арома ", "Био Фреш " и други.

Туристическите връзки и опознаването на двете страни занапред ще се развиват. През предходната година 22 332 хървати са посетили България, а 36 222 българи са пътували до Хърватия.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР