Президентът Румен Радев обяви, че ще сезира в понеделник Конституционния

...
Президентът Румен Радев обяви, че ще сезира в понеделник Конституционния
Коментари Харесай

Безапелационно: Румен Радев прати сглобката в Конституционния съд

Президентът Румен Радев разгласи, че ще сезира в понеделник Конституционния съд (КС) поради признатата от сглобката през декември конституционна промяна. Премиерът Николай Денков пък се изрече, че бил сигурен в признатите промени и нямал терзания.

Радев към този момент няколко пъти разгласи желанието си да се обърне към Конституционен съд, а позицията му не е изненадваща, тъй като с измененията в Конституцията се отстранява едноличната власт на президента върху служебните държавни управления.

„ Моето първо деяние през актуалната година е да сезирам Конституционен съд за бруталното и в доста връзки некадърно посягане върху българската Конституция “, сподели той пред публицисти в събота.

„ Ще го направя още в понеделник и тогава ще се запознаете в детайли с моите претекстове, тъй като те са в действителност много обемисти “, добави Радев.

„ Смесени усеща “

Реклама

„ Влизаме в 2024 година със смесени усеща и половинчати решения – полуконституция, полушенген, полуистина, полубюджет, полуреформи, полууправление “, сподели още президентът.

По думите му когато „ политическият разгул и търговията с националния суверенитет стартират да се одобряват за норма, цената е националното достолепие и превръщането ни във второкласен европейски жители “.

Денков отхвърли обвиняванията на Радев: „ Имаме парламентарна република, работещ парламент и работещо държавно управление. Всички тези внушения нямат никаква основа по отношение на Конституцията на България. Ако някой желае да нападна Конституцията, дано да огледа, че това е постоянно държавно управление, подкрепено от парламент, в цялостно сходство с Конституцията. Всичко друго са единствено внушения, с цел да бъдат плашени хората, че се случва нещо неприятно “.

Според президента 2024 година ще бъде година на избори, само че освен за Европейски парламент, а и за избори „ сред войната и мира, сред националното угодничество и достойното ни европейско бъдеще, сред примирението и дейностите “.

„ Ще ни трябват доста религия в личните ни сили и бъдещето на България, воля за решителни дейности, единство на напъните и възобновяване на справедливостта, с цел да можем да се развиваме като почтена европейска народна власт “, заяви  Радев.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР