Президентът на Зимбабве Емерсън Мнангагва обяви сушата за национално бедствие

...
Президентът на Зимбабве Емерсън Мнангагва обяви сушата за национално бедствие
Коментари Харесай

Зимбабве обяви сушата за национално бедствие, милиони са изправени пред глад

Президентът на Зимбабве Емерсън Мнангагва разгласи сушата за национално злополучие и сподели, че страната се нуждае от повече от 2 милиарда $ помощ, с цел да изхрани милиони жители, изправени пред апетит, съобщи Ройтерс.

Изявлението на Мнангагва идва след сходни известия от Замбия в края на февруари и Малави през март, защото сушата, провокирана от световния метеорологичен феномен " Ел Ниньо ", провокира филантропична рецесия в Южна Африка.

Повече от 2,7 милиона души в Зимбабве ще гладуват тази година, сподели Мнангагва пред публицисти в държавната постройка в Хараре, допълвайки, че в 80% от страната съвсем не е имало дъждове.

„ Предварителните оценки демонстрират, че Зимбабве се нуждае от над 2 милиарда $ за разнообразни интервенции, които предвиждаме в нашия народен отговор “, сподели президентът.

Той добави, че държавното управление ще даде преимущество на зимните култури, с цел да усили запасите и ще работи с частния бранш за импорт на зърно.

" Ел Ниньо " е натурален метеорологичен феномен, обвързван с нарушение на моделите напразно, което значи по-високи температури на повърхността на океана в източната и централната част на Тихия океан.

Хуманитарни организации, в това число Световната продоволствена стратегия, която осигурила храна за 270 000 души сред януари и март в четири области, описаха обстановката с глада като „ ужасна “.

Сушата в Южна Африка доближи спешни равнища, като Ботсвана и Ангола на запад, а Мозамбик и Мадагаскар на изток също са изправени пред апетит.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР