Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова Европа да отговори на

...
Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова Европа да отговори на
Коментари Харесай

Зеленски: Европа да отговори на газовата война, водена от Русия, като засили санкциите

Президентът на Украйна Володимир Зеленски прикани Европа да отговори на газовата война, водена от Русия, като ускори глобите против Москва.

" Днес ние чухме нови закани по отношение на газа да се насочат към Европа. Въпреки отстъпката, касаеща турбината за " Северен поток 1 ", Русия няма да възобнови доставките на газ за европейските страни, както тя е задължена по контракт ", съобщи Зеленски нощес във всекидневното си видеопослание.

" Това е една открита газова война, която Русия води против единна Европа. На руснаците не им пука какво ще стане с хората, за метода, по който те ще страдат - от апетит поради блокадата на пристанищата, от мраз през зимата, или от беднотия, или от окупация. Това са единствено разнообразни форми на терора ", съобщи Зеленски.

" Ето за какво вие би трябвало да отговорите на това. Не мислете за метода, по който да върнете турбината, а засилете глобите ", сподели той.

Зеленски визираше известието на " Газпром " за ново фрапантно понижаване на газовите доставки за Европа. Русия на два пъти към този момент понижи размерите на доставките през юни, като съобщи, че " Северен поток 1 " не може да действа обикновено без турбина, която беше на ремонт в Канада и не можеше да бъде върната на Русия поради наложените ѝ наказания от западните страни. След това Германия и Канада се схванаха за връщане на оборудването в Русия, само че " Газпром " разгласи, че още една турбина се нуждае от ремонт.

Западните страни упрекват Москва, че употребява енергийното оръжие като наказване за глобите, признати от тях против нея от началото на съветската инвазия в Украйна.

Медведев: Политиката на Европейски Съюз към Русия е комбинация от неучтивост, инфантилност и нелепост

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев дефинира сегашната политика на Европейски Съюз във връзка с Русия като " непоносим коктейл " от неучтивост, инфантилност и нелепост.

" Цялата настояща политика на европейците във връзка с Русия е непоносим коктейл от високомерна неучтивост, тийнейджърска инфантилност и примитивна нелепост ", съобщи той през днешния ден в канала си в Телеграм.

Бившият президент и министър председател на Русия сподели, че Европа " разгласи желанието си сурово да накаже Русия за желанието ѝ да отбрани страдащите хора и да подсигурява своите дълготрайни ползи ". По думите му тя е решила " да разбие на части съветската стопанска система, да я лиши от парите от износа на сила, наложи тотални наказания върху всичко, което гори ".

" Няма значение, че в Европа има голяма индустрия, развито селско стопанство, а жителите на Европейски Съюз желаят да живеят в топли жилища с вода. Главното е руснаците да страдат ", съобщи Медведев.

Но европейците " се осъзнаха, спомниха си, че никой не е отменял зимата, а различните доставки на газ, нефт и въглища са скъпи или просто нереални ", добави той. " Осъзнаха какъв брой мъчно е да се седи на три стола. Нещо като и на Украйна оказваме помощ, и на Русия вредим, само че и нашата стопанска система и хора също не са ни непознати. В общи линии, не се получи добре ", гласи изводът на Медведев.

По думите на заместник-председателя на съветския Съвет за сигурност " жълто-небесносинята нервност " е довела единствено до " боязън от заледяване в студените си жилища, гледайки през заскрежения прозорец към затихващото произвеждане ". Изходът от обстановката съгласно " европейските умници " е в " усилване на доставките на оръжие на киевския режим " и война " до победа ", означи Медведев. " Да-да. Скоро ще дойдат студовете? ", добави той.

Турция счита, че договорката за износа на зърно би могла да докара до прекъсване на огъня

Турция счита, че договорката за износа на зърно от Украйна би могла да докара до прекъсване на огъня сред Русия и Украйна, съобщи Анадолската организация, базирайки се на изявление на турския президентски представител Ибрахим Калън.

" Не желая да прозвуча прекомерно оптимистично тук, само че това зърнено съглашение в действителност може да постави основите за този тип доверие, за който говорихме по-рано - което може да докара до обновяване на договарянията за преустановяване на огъня, за замяна на военнопленници, може би, даже за спокойно съглашение ", сподели Калън в изявление за Си Ен Ен.

Калън уточни, че е прекомерно рано да се каже какво може да се случи, само че акцентира, че е належащо съглашението да бъде надградено. Той прикани интернационалната общественост освен да хвали постигането на съглашението за зърнения кулоар, само че да се опита да го надгради посредством позитивни стъпки.

По отношение на съветския удар в събота по украинското пристанище Одеса Калън сподели, че Турция е в стеснен контакт както с Москва, по този начин и с Киев.

"...подобни набези би трябвало да бъдат избягвани и ние ще следим доста деликатно ", сподели той, добавяйки, че Анкара подтиква всички страни да зачитат съглашението.

По думите на представителя доставките на зърно освен са в полза на Русия, само че " също и в полза на международните пазари в подтекста на продоволствената сигурност ".

Той съобщи, че разчита на Русия да ползва съглашението и добави: " най-малкото това е, което чуваме от тяхна страна ".

" Надяваме се първите кораби да стартират да плават през идващите една-две седмици. Колкото по-скоро, толкоз по-добре, естествено. Но зависи какъв брой бързо съветската и украинската страна ще са подготвени да стартират да изпращат своите кораби ", сподели представителят.

По отношение на разминирането на пристанищата в Черно море Калън съобщи: "...разбирам, че те не желаят да разминират цяла Одеса, страхувайки се, че Русия ще се опита да нахлуе... ".

Калън добави, че в случай че Украйна помоли за помощ Турция, Анкара ще е подготвена да помогне и да разчисти коридора. "...но към този момент наподобява те се оправят сами ", добави той.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР