Президентът на Мозамбик Нюси претендира за имунитет по случай на облигации за риба тон за 2 милиарда долара

...
Президентът на Мозамбик Филипе Нюси поиска във вторник от Върховния
Коментари Харесай

Президентът на Мозамбик Филипе Нюси поиска във вторник от Върховния съд на Лондон да блокира обвиненията, че е приел незаконни плащания по делото на страната срещу Credit Suisse и други в 2 милиарда долара “ tuna bond” скандал.

Случаят с облигациите за риба тон или „скрит дълг“ предизвика криминални разследвания от Мапуто до Ню Йорк, както и поредица от дела в Лондон, включващи Credit Suisse, корабостроителя Privinvest, неговия собственик Искандар Сафа и много други.

Мозамбик, една от най-бедните страни в света, иска да оттегли държавна гаранция по заем, за който твърди, че е получен корупционно, и да си осигури обезщетение за други предполагаеми нарушения.

Но делата в Лондон са затънали в затруднения преди процеса, насрочен за октомври, тъй като многократното неразкриване на ключови документи от страна на Мозамбик заплашва да провали съдебния спор.

Privinvest и Safa се опитват да въвлекат Нюси в случая, като твърдят, че той трябва да допринесе за всички щети, които може да бъдат осъдени да платят, ако се установи, че са отговорни пред Мозамбик.

Техният иск срещу Nyusi се фокусира върху плащания от 11 милиона долара, според които Privinvest е направил през 2014 г., за да финансира успешната кандидатура на Nyusi за президент и предизборната кампания на неговата управляваща партия Frelimo.

Privinvest и Safa твърдят, че ако плащанията не са били законосъобразни и те носят отговорност пред Мозамбик, тогава Nyusi трябва да носи отговорност пред тях.

Нюси обаче каза, че има право на имунитет като действащ държавен глава. Той не беше в съда във вторник, но неговият адвокат, Родни Диксън, твърди, че няма „няма разлика като закон“ между някой, който се опитва да съди Нюси в Лондон или крал Чарлз на Обединеното кралство в Австралия.

Кандидатурата на Нюси за имунитет е последният обрат в дългогодишния спор, съсредоточен върху три сделки между държавни компании и Privinvest, привидно за развитие на риболовната индустрия на Мозамбик и за морска сигурност.

Сделките бяха финансирани отчасти със заеми и облигации от Credit Suisse – откакто бяха поети от UBS – и подкрепени от неразкрити правителствени гаранции на Мозамбик.

Но стотици милиони долари изчезнаха и когато държавните гаранции за заеми станаха публични през 2016 г., донори като Международния валутен фонд спряха подкрепата, което предизвика срив на валутата, дългова криза и години съдебни спорове.


Източник: Reuters
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР